ANRE a comandat un studiu pe baza căruia să fundamenteze rata reglementată de rentabilitate pentru distribuitorii de gaze și energie.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) intenţionează să achiziţioneze Servicii de consultanță privind stabilirea elementelor de calcul al costului mediu ponderat al capitalului investit în sectorul energiei electrice și gazelor naturale, pentru perioada 2020 – 2024, din cadrul celei de-a patra perioade de reglementare, respectiv pentru activităţile: de transport al gazelor naturale, de transport al energiei electrice, de distribuţie a gazelor naturale și de distribuţie a energiei electrice, conform specificatiilor tehnice anexate, prin achizitie directă, potrivit unui anunț al ANRE.
ANRE are un buget de 100.000 de lei pentru acest studiu. Obiectul contractului este “Servicii de consultanță privind stabilirea elementelor de calcul al costului mediu ponderat al capitalului investit în sectorul energiei electrice și gazelor naturale, pentru perioada 2020 – 2024, din cadrul celei de-a patra perioade de reglementare”.
Acest cost mediu ponderat al capitalului este unul dintre elementele pe care se fundamenteză calculul rentabilității (rata reglementată de rentabilitate) operatorilor și, în final tarifele de distribuție și de transport pentru gaze și energia electrică, cele care sunt și vor rămâne și în continuare reglementate de ANRE.
De ce are ANRE nevoie e studiu? Probabil pentru a avea o bază atunci când va fundamenta noile niveluri ale ratei de rentabilitate, care a devenit un subiect sensibil.
Distribuitorii de energie electrică și gaze au primit, pentru această perioadă de reglementare, o rată reglementată de rentabilitate (RRR) de 6,9% aplicată bazei de active reglementate, prin act normativ elaborat de Guvernul PSD. Inițial însă, ANRE stabilise un nivel al RRR de 5,66%. OUG emisă de Guvernul PSD a fost însă abrogată, iar ANRE trebuie să stabilească noul nivel al RRR. Inițial, poziția ANRE a fost că se va menține RRR de 5,66%, dar, oficial, nu există încă un ordin în vigoare în acest sens.
Interesant este, pe lângă bugetul care pare destul de mic pentru un astfel de studiu, și termenul foarte scurt: ANRE așteaptă ofertele până pe 28 februarie.