ANRE cere Transelectrica să nu mai ia de la “regenerabili” bani pentru întărirea rețelei în toate cazurile și să accepte și plata în rate

O scrisoare trimisă de ANRE către Transelectrica pare a ușura povara financiară a investitorilor care plănuiesc noi capacități în regenerabile în perioada următoare în România. Reglemenatorul cere operatorului de transport și sistem să nu mai perceapă investitorilor tarife pentru întărirea rețelei în toate cazurile, iar unde o face, să accepte plata eșalonată.

Este vorba despre ceea ce se cheamă “întărirea rețelei”, adică niște costuri pe care operatorul rețelei naționale de transport al energiei electrice, Transelectrica, le poate cere oricărui investitor care intenționează să construiască o capacitate de producție și să o racordeze la rețea.

Transelectrica a solicitat de-a lungul timpului investitorilor în regenerabile, mai ales eolian, să plătească pentru întărirea rețelei, motivul fiind că aceasta nu putea prelua și transporta energia care urma să fie injectată în rețea din locul în care urmau să apară noile parcuri eoliene, și de aceea rețeaua trebuie întărită.

Voci din piață spun că aceste sume nu sunt deloc mici, și s-a ajuns ca Transelectrica să perceapă 120.000 euro pentru fiecare MW nou instalat, drept costuri care trebuie plătite de investitor pentru întărirea rețelei, fără de care care noul producător nu se poate practic racorda.

Am intrat în posesia unei scrisori trimisă de Autoritatea de Reglementare către Transelectrica, exact pe tema tarifului de întărire a rețelei, pe care v-o prezentăm mai jos. În esență, pare o veste bună pentru viitorii investitori în noi capacități regenerabile (sau cei care deja au vrut asta dar încă nu au demarat procedurile). Iată de ce.

În primul rând ANRE cere Transelectrica să ofere viitorilor producători posibilitatea de a plăti în rate aceste costuri de întărire a rețelei . “Vă rugăm să dați dovadă de flexibilitate la încheierea contractelor de racordare, în sensul etapizării plăților tarifului de racordare, inclusiv a componentei Ti a tarifului de racordare reprezentând cota de participare la finanțarea lucrărilor de întărire a rețelei electrice, necesare pentru evacuarea puterii aprobate utilizatorilor”, scrie în scrisoarea ANRE către Transelectrica.

În al doilea rând, din ce a scris ANRE înșelegem că Transelectrica nu mai este îndreptățită să ceară aceste costuri de întărire a rețelei la viitorii producători de energie regenerabilă dacă viitoarele proiecte pentru care se solicită racordarea vor fi contectate la liniile pe care Transelectrica le are pe lista proiectelor de inters comun (PCI), care vor fi finanțate din fonduri europene. Adica, foarte scurt spus, Transelectrica să nu ia de două ori bani pentru același lucru, în condițiile în care mare parte din finanțarea proiectelor de pe lista PCI este asigurată din fonduri europene nerambursabile.

“…vor fi avute în vedere lucrările de investiții din Planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport, respectiv cele din planul de investiții ale operatorului de transport și sistem pe o perioadă de cinci ani, în vigoare la data elaborării studiului de soluție, inclusiv proiectele de interes comun, fără a fi considerată valoarea aferentă a celor din urmă la stabilirea compontei Ti, acestea având finanțarea asigurată”, mai scrie ANRE.

Aveți mai jos scrisoarea ANRE:

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *