ANRE cere consultanță ca să legifereze accesul noilor capacități de producție la rețeaua electrică pe bază de licitație

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a lansat un anunș public prin care solicită “un studiu privind condiţiile de acces al capacităților de producere a energiei electrice la rețeaua electrică de interes public pe bază de licitație”.

“Prestatorul va realiza Studiul şi va elabora propuneri tehnice şi de reglementare pentru realizarea şi implementarea la nivel național a unei metode de achiziție prin licitație de capacitate disponibilă în rețea, în vederea racordării capacităților de producere a energiei electrice la rețeaua electrică de interes public.

Metoda de achiziție prin licitație de capacitate disponibilă în rețea va avea în vedere lucrările de investiții pentru dezvoltarea rețelelor electrice de distribuție și de transport, prevăzute în programele de investiții și de dezvoltare ale operatorilor de distribuție concesionari și ale operatorului de transport și de sistem”, arată ANRE.

De ce este nevoie de un mecanism de acces la rețea pe bază de licitație

ANRE amintește că, potrivit țintelor asumate de România prin planul integrat energie-mediu,este nevoie de instalarea a circa 6.900 MW din surse regenerabile de energie, suplimentar față de ce aveam în anul 2015. “Înlocuirea capacităților existente de producție a energiei electrice din surse convenționale cu cele cu emisii reduse de carbon va avea ca efect promovarea în continuare a resurselor regenerabile în producerea energiei electrice. Principalele politici și măsuri vizate de România în atingerea țintei de energie regenerabilă în 2030 se vor concentra pe adaptarea cadrului legislativ primar și secundar, în conformitate cu prevederile noilor directive și regulamente europene incidente,inclusiv prin implementarea unor politici de stabilire a unui cadru special de reglementare”, arată reglementatorul.

Așadar, “este necesară o reconsiderare a cadrului de reglementare național referitor la accesul la rețeaua electrică a instalațiilor de producere a energiei electrice, care să asigure îndeplinirea cerințelor stabilite prin legislația europeană și prin țintele asumate de România”, după cum mai arată ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *