ANRE, atinsă la bani de Ordonanța austerității bugetare. Ce se schimbă

Ultimul draft al Ordonanței referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare vine cu limitări de cheltuieli pentru instituțiile din subordinea Parlamentului care se autofinanțază din taxele pe care le impun, așa cum este și Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Vi le prezentăm mai jos, cu mențiunea că ele nu au fot încă adoptate și că unele prevederi se pot schimba

Taxă de 80% pe venituri

ANRE va fi obligată să plătească, trimestrial, o taxă de 80% aplicată pe rezultatul net dintre ce încasează din taxele percepute companiilor și ce cheltuie. Finanțele vor veni cu un ordin special care va detalia această taxă. Cităm din draftul de OUG:

Începând cu data de 1 octombrie 2023 agențiile/autoritățile/instituțiile autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României și sunt autonome din punct de vedere funcțional și financiar datorează anual o taxă specială în procent de 80% aplicată asupra rezultatului net/rezultatului patrimonial/profitului contabil obținut din activitatea specifică pe care o desfășoară în calitate de autorități/agenții/instituții autonome de reglementare/control/prestări servicii/autorizări dar nu mai puțin de 33% din valoarea veniturilor curente obținute ca urmare a încasării tarifelor/taxelor indiferent de denumirea acestora și de modul de reglementare pentru activitatea curentă desfășurată sau rezultate din colectarea unor taxe/tarife ca urmare a exercitării funcțiilor de reglementare/control/prestări servicii/autorizări

Limită la salariul președintelui ANRE. Inutilă, deocamdată

Șeful ANRE nu va putea primi mai mult de șase salarii de ministru, brut. Iată prevederea:

“Conducătorii agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României, respectiv președinții/vicepreședinții/directorii generali/directorii executivi și alte funcții similare pentru conducerea agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome al căror sistem de remunerare este altul decât cel reglementat de lege, nu pot depăși un nivel al remunerației brute lunare mai mare de 6 ori decât indemnizația brută lunară pentru funcția de demnitate publică de ministru”.

Anul trecut, fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a obținut în această funcție un venit net de 153.000 de lei, conform ultimei declarații de avare. Așadar, șeful ANRE ar urma să aibă salariul (net) limitat la aproximativ 76.500 de lei pe lună. Tot potrivit ultimei declarații de avere, fostul șef al ANRE, Dumitru Chiriță, a încasat anul trecut 710.000 de lei, deci îm medie 59.100 de lei pe lună.

Numărul de consilieri scade la jumătate

Textul OUG prevede reducerea cu 50% a numărului de consilieri de la cabinetele șefilor ANRE. Reducerea se aplică la numărul de posturi aprobate. Posturile vacante de consilieri se desființează, iar altele noi nu pot fi create până la jumătatea anului viitor. Cităm din OUG:

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență numărul total al consilierilor din cabinetele președinților/vicepreședinților/directorilor generali/directorilor generali adjuncți precum și din alte cabinete ale conducătorilor agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României se reduce cu 50% din numărul total de posturi aprobate”

Limită la angajări

La nivelul ANRE, numărul de angajați noi poate crește doar în limita unei creșteri de 7,5% a actualului număr de posturi existente. Iată textul:

“Posturile vacante existente la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență care urmează a fi ocupate prin concurs sau potrivit metodologiei existente la nivelul agențiilor/autorităților/instituțiilor publice autonome din coordonarea Parlamentului României, se face numai cu aprobarea Consiliilor de Administrație/organelor de conducere ale acestora și nu pot depăși o creștere a numărului de personal de maxim 7,5% din numărul total de posture existente până la sfârșitul anului 2023”.

Ministerul Finanțelor va verifica și în cazul ANRE, la fel ca la toate instituțiile și companiile de stat, cum se cheltuiesc banii pentru achiziții de bunuri și servicii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *