ANRE anunță noi obligații pentru Petrom și Romgaz: gas release program, după liberalizarea de la 1 iulie

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, a declarat că va fi impus prin ordin ANRE un “gas release program”, care să înlocuiască actuala oblligație de vânzare pe piețele centralizate, care nu și-a atins efectele și care oricum trebuie eliminată.

“Obligațiile de piață centralizată nu și-au atins scopul,  trebuie să găsim o alternativă la această obligație. Soluția este să introducem un gas release program, prin care să obligăm, să constrângem producătorii, deși cuvântul sună urât, ca doi-trei ani să scoată pe piețe cantități exacte de gaze, pe contracte pe termen lungi, pe un an, pe un trimestru, pe o lună, pe o săptămână, pe piețele spot, intraday, la termen”, a declarat vicepreședintele ANRE, la a o conferință pe marginea importanței geostrategice și economice a Mării Negre, organizată de publicația Financial Intelligence.

El a explicat că există un proiect legislativ pentru a introduce acest gas release program, în locul obligației de piață centralizată, dar “în aceste condiții politice destul de labile nu ne putem aștepta o decizie rapidă”.

Ca atare, ANRE va elabora un Ordin prin care va impune acest gas release program.

“Noi, ANRE, suntem pregătiți să ieșim cu o reglementare ca să avem o noua astfel obligație de tranzacționare. În cursul acestei săptămâni vom posta pe site-ul ANRE proiectul, ca să intre în dezbatere publică. El se va implementa chiar de la 1 iulie, astfel încât toți furnizorii să aibă acces la gaze”, a declarat Bege.

Actualele obligații de piață centralizată obligă cei doi mari producători de gaze, Petrom și Romgaz, să vândă pe bursele din România jumătate din producția de gaze pe care o realizează în România. Odată cu liberalizarea însă, acest lucru nu va mai fi posibil și, potrivit lui Bege, oricum reglementarea nu și-a atins scopul.

“Aceste obligații de piață centralizată nu și-au atins obiectivul. Trebuia să genereze lichiditate, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Producătorii mari, cei doi, au preferat să scoată pachete mari, la care doar cei mari au acces, cei doi furnizori mari care domină piața. Acești doi mari producători au scos două-trei pachete mari, în toamnă de obicei, au tranzacționat cei 50% prin două-trei contracte, după care nu au mai ieșit pe piață”, a explicat Bege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *