ANRE, acuzații dure către “eolieni”: Comportamentul vostru nu este benefic pentru Sistemul Energetic Național și pentru economia României

Autoritatea de Reglementare a publicat un comentariu de o duritate rar întâlnită referitoare la comportamentul pe care l-au arătat în trecut în piața de energie producătorii de energie eoliană.

ANRE a pus în dezbatere publică un ordin referitor la funcționarea viitoare a pieței de echilibrare de energie electrică și observațiile părților interesate referitoare la noul proiect de reglementare. Printre ele, și un punct de vedere al PATRES, patronatul investitorilor în regenerabile din România, la care ANRE a dat și răspunsul.

Care răspuns conține acuzații destul de dure la adresa producătorilor de energie din surse eoliene.

PATRES a observat că noua legislație introduce o creștere de zece ori (ca procent) a penalităților aferente dezechilibrelor față de cantitățile notificate a fi livrate și a spus că acest lucru este împovărător pentru industrie și este de natură a opri și puținele investiții care sunt pe cale să fie începute.

ANRE a răspuns acestei observații acuzând comportamentul din trecut al “eolienilor”. Tradus puțin, acuza sună în felul următor: În ultimul an, eolienii au produs mult mai multă energie decât au notificat, dar nu au pus energia la vânzare pe piețe (inclusiv pe piața spot – Piața pentru Ziua Următoare sau cea intrazilnică – PI), iar furnizorii de electricitate au fost obligați deseori să recurgă la importuri. Însă, eolienii, care știau că le este preluată prioritar energia în sistem, potrivit legii, au preferat să oferteze în piața de echilibrare, unde, evident, au câștigat pentru că au un preț mult mai mic, dar au scos astfel din piață producătorii clasici. De reținut că energia regenerabilă primește certificate verzi, deci pentru acești producători putea fi profitabil chiar să primească prețul mic de excedent din piața de echilibrare, pentru că, energia odată preluată, le aducea certificatele verzi.

Cel mai probabil, comportamentul de piață al celor din regenerabil a fost dat de prudență: resursa de vânt fiind totuși imprevizibilă chiar și cu prognoze bune, au ezitat să oferteze în piețe de teama dezechilibrului negativ (impus de ANRE) pe care ar fi urmat să-l plătească dacă nu produceau ce au prognozat (prețul mediul al PZU din ziua precedentă plus 450 de lei/MWh).

Iată, integral, comentariul ANRE, așa cum apare în sinteza observațiilor de pe site-ul instituției

“Creșterea coeficientului menționat a fost propusă concomitent cu măsura de eliminare a condiției de interdependență funcțională, asupra efectului căreia însă, PATRES nu se apleacă.

Creșterea coeficientului la o valoare care să aibă o minimă semnificație economică a avut drept scop diminuarea practicilor producătorilor E-SRE, cu precădere cei eolieni, de a nu mai oferta energia în piață (PZU, PI), preferând să o introducă în sistem ca dezechilibru, în virtutea dispecerizării cu prioritate a E-SRE și ca urmare a faptului că acordarea de certificate verzi se face pentru energia livrată.

Astfel, din analiza Transelectrica postată pe site-ul ANRE alături de proiectele de revizuire a regulamentelor, se constată că dacă în 2017 și 2018, energia livrată de producătorii eolieni era inferioară celei notificate, în 2019 raportul s-a inversat, diferența la nivel de an fiind de cca 953 GWh, ceea ce reprezintă cca 63% din importul net al SEN în 2019.

Există, ca urmare, ipoteza rezonabilă că furnizorii din România achiziționează energie inclusiv din import, uneori la prețuri mari, de pe PZU, deoarece pare că producția din România este insuficientă, iar în timp real se constată că este injectată energie în surplus în sistem, fiind nevoie de dispoziții de reducere adresate producătorilor clasici, flexibili.

Întrucât acest comportament, cauzat de factori exteriori pieței strict de energie electrică (și anume veniturile din certificate verzi), nu este benefic SEN și economiei naționale și având în vedere principiul stipulat în Regulamentul 943/2019: art. 3 (k) toți producătorii sunt responsabili în mod direct sau indirect de vânzarea energiei electrice pe care o produc, s-a considerat că este necesar un stimulent pentru apropierea valorilor realizate ale producției de cele notificate, volatilitatea resursei eoliene putând fi în prezent compensată prin tranzacționarea pe PI, care este foarte aproape de timpul real, când prognozele sunt mult mai precise”.

În momentul de față, în România sunt instalate capacități de producție de energie din surse eoliene de circa 3.000 MW, care beneficiază de schema de sprijin prin certificate verzi.

5 Comments

 1. „În ultimul an, eolienii au produs mult mai multă energie decât au notificat, dar nu au pus energia la vânzare pe piețe (inclusiv pe piața spot – Piața pentru Ziua Următoare sau cea intrazilnică – PI) […]”
  Pret Piata pentru Ziua Urmatoare: ~239 lei/MWh

  „Însă, eolienii, care știau că le este preluată prioritar energia în sistem, potrivit legii, au preferat să oferteze în piața de echilibrare, unde, evident, au câștigat pentru că au un preț mult mai mic […]”
  Pretul mediu in Piata de Echilibrare: ~12 lei/MWh

  „De reținut că energia regenerabilă primește certificate verzi [..]”
  1 CV/MWh: ~ 137 lei/CV

  12 + 137 = 149 lei/MWh produs

  „Însă, eolienii, care știau că le este preluată prioritar energia în sistem, potrivit legii, au preferat să oferteze în piața de echilibrare, unde, evident, au câștigat pentru că au un preț mult mai mic, dar au scos astfel din piață producătorii clasici.”

  Deci 12 + 137 este mai mare decat 239 + 137

  Si ne mai miram de ce reglementarile noastre sunt atat de eficiente…

 2. Deci eolienii castiga foarte multi bani din certificatele verzi pe care le plătim toți indiferent daca sunt persoane fizice, juridice etc.
  Oare nu se poate diminua valoarea certificatelor vezi?
  Ce fac marile termocentrale care au si el un plan de producere a energiei?
  Marii producatori de energie pe hidrocarburi sun folosiți doar cand vor băieții deștepți?

 3. @EU
  1. Pretul obtinut pentru energia in excedent de la PRE-uri este de aprox. 160 lei. Unde s-a mai intalnit sa primesti bani pentru ca dezechilibrezi sistemul electroenergetic. Excedentul trebuie sa fie cost!!! Sa vanda in PI si sa isi minimizeze dezechilibrul. Acesta este comportamentul normal!!!
  2. Erau perioade cu excedent si de 1000 MW in sistem si Romania importa energie la preturi foarte mari. Iar grupuri mari de productie inclusiv toata centrala de la Brazi de 860 MW era oprita de dispecer pt ca era energie produsa in dezechilibru si nevanduta de producatorii eolieni….
  3. Inteleg ca esti o sluga la un producator eolian strain, dar las-o mai moale. Hai sa ne gandim la economia si agentii economici locali, ca tu oricum iti iei salariul!

 4. Lucrurile sunt foarte simple. Toata problema a plecat din momentul in care ANRE a decis eliminarea limitei de ofertare in piata de echilibrare de 250 lei/MWh + PZU.
  Din acel moment eolienii si-au facut urmatoarele calcule:
  1. Vand prognoza in PZU/PI la 236 lei/MWh si risca dezechilibru negativ de 500 lei/MWh – pierdere neta de 264 lei/MWh
  2. Diminueaza prognoza si in loc sa vanda in PZU/PI energia produsa devine dezechilibru pozitiv la 160 lei/MWh – pierdere neta 76 lei/MWh.
  Voi ce ati fi ales in locul lor???
  Problema vine de la reglementator deoarece prin reglementarile pe care le face avantajeaza anumiti participanti la piata fara a lua in calcul comportamentul viitor al celorlalti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *