ANRE a fost de accord cu creşterea tarifului la energie electrică cu 3 bani/kWh, furnizorii ceruseră zece bani – comunicat

Tarifele de tip componentă de piaţă concurenţială, care reprezintă 90% din factura consumatorilor casnici alimentaţi în regim reglementat, cresc cu 3 bani/KWh în medie, de la 1 octombrie 2017, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Iată, integral, comunicatul, care confirmă creşterea de preţ medie de circa 5% anunţată mai devreme de e-nergia.ro.

“În ședința din data de 26 septembrie 2017, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componenta de piață concurențială (CPC) aplicabile în trimestrul IV 2017 clienților finali casnici și noncasnici beneficiari ai serviciului universal.

 

Având ȋn vedere că tarifele CPC propuse de FUI pentru trimestrul IV 2017 nu au respectat prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată cu Ordinul ANRE nr. 92/2015, depășind limitele prevăzute de aceasta, Comitetul de reglementare al ANRE le-a avizat, cu modificări.

Astfel, a rezultat o creștere medie, la nivel național, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, față de creșterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor FUI.

În vederea avizării, ANRE a luat în considerare următoarele elemente, în conformitate cu Metodologia menționată:

  • Rezultatele licitației PCSU din 12-13.09.2017;
  • Prețurile medii ponderate înregistrate în urma tranzacțiilor încheiate pe OPCOM pe toate piețele la termen, în perioada 9.08.2017-20.09.2017;
  • Energia necesară pentru pentru profilarea curbelor de consum și echilibrare.

În prezent, energia electrică furnizată la tarife CPC reprezintă 90% din consumul clienților casnici și este achiziționată de FUI exclusiv din piața concurențială, unde prețul energiei electrice a înregistrat creșteri semnificative ȋn anul 2017”.

ANRE vorbeşte în comunicat despre o creştere medie, la nivel naţional. Autoritatea va trebui să publice şi care este noul tarif CPC pentru fiecare dintre cele opt zone de distribuţie deservite de furnizorii de ultimă instanţă: Enel (trei), Electrica (trei), E.On şi CEZ (câte una).Atunci vom vedea care va noul tarif pentru fiecare regiune, iar e-nergia.ro va calcula cu cât creşte exact factura de energie electrică la dvs.acasă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *