Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a desemnat, în şedinţa de joi, furnizorii de ultimă instanţă opţionali care pot livra consumatorilor casnici energie electrică în regim reglementat, potrivit unui comunicat al ANRE.
Aceasta înseamnă că un client casnic poate schimba furnizorul de energie tradiţional cu unul dintre furnizorii de ultimă instanţă opţionali din zona sa de reţea, fără a ieşi din piaţa reglementată.
Astfel, furnizorii de ultimă instanţă opţionali desemnaţi de ANRE sunt: societatea Electrica Furnizare – pentru zonele de reţea Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia Sud, Oltenia; CEZ Vânzare – pentru zonele de reţea Banat, Moldova, Muntenia Sud, Transilvania Nord; E.ON Energie România – pentru zonele de reţea Banat, Dobrogea, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud.
Totodată, Enel Energie Muntenia a fost desemnat pentru zonele de reţea Moldova, Muntenia Nord, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud; Enel Energie – pentru zonele de reţea Moldova, Muntenia Nord, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud; Engie România – pentru zonele de reţea Dobrogea, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Sud; Getica 95 Com – pentru zonele de reţea Moldova, Muntenia Sud.
De asemenea, şi alţi furnizori decât cei clasici au devenit de ultimă instanţă opţionali. Este vorba despre Hidroelectrica – pentru zona de reţea Muntenia Sud; MET România Energy – pentru zonele de reţea Moldova, Muntenia Sud, Transilvania Sud; Restart Energy One – pentru zonele de reţea Banat, Moldova, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Sud; Tinmar Energy – pentru zonele de reţea Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud.
Absenţa notabilă din listă este RCS&RDS. Compania alimenta cu energie electrică 102.508 locuri de consum la finalul trimestrului trei al anului trecut, potrivit datelor pe care compania este obligată să le publice. Marea lor majoritate, adică 96.666, sunt locuri de consum ai consumatorilor casnici, în creştere cu peste 12.500, sau 15%, faţă de finalul primului trimestru al 2018. Gigantul telecom s-ar fi calificat foarte uşor la cerinţele de FUI opţional, dar probabil nu a solicitat acest lucru
„Clienţii casnici care au încheiat un contract negociat cu un furnizor de energie electrică desemnat furnizor de ultimă instanţă obligat sau opţional în zona de reţea în care se află locul de consum, la data de 1 martie 2019, şi care doresc să beneficieze de tarife reglementate pot încheia un contract reglementat numai cu acesta”, spun oficialii ANRE.
Aceştia amintesc, în comunicat, că preţurile reglementate pentru populaţie vor române neschimbate de la 1 martie 2019.
FUI opţional poate furniza energie electrică numai clienţilor beneficiari de serviciu universal. Astfel acesta îşi asumă îndeplinirea obligaţiilor de asigurare a serviciului universal pentru clienți casnici și non-casnici cu consum mic care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate (nu au trecut în piața concurențială). Acești clienți îşi pot schimba oricând şi fără costuri FUI obligat cu un FUI opţional, acesta din urmă păstrând obligaţia de a asigura furnizarea energiei electrice în regim de serviciu universal, în aceleaşi condiţii de siguranţă şi calitate – la un preț mai mic cu cel puţin 0,3% mai mic față de cel avizat de ANRE în zona respectivă.