ANRE a dat amenzi de 1,5 milioane de lei furnizorilor de gaze și electricitate și i-a chemat la ședință

Autoritatea de Reglementate în domeniul Energiei informează că a sancționat furnizorii pentru practici comercioale incorecte și a avut o discuție cu ei la ședința Comitetului de Reglementare de azi.

Iată integral comunicatul ANRE:

„Unul dintre obiectivele principale ale ANRE este creșterea concurenței pe piața cu amănuntul prin sporirea gradului de implicare a clienților în schimbarea furnizorului.

Pe parcursul anului 2019, ANRE a constatat o creștere semnificativă a reclamațiilor clienților referitoare la nerespectarea de către furnizori a prevederilor legale privind schimbarea furnizorului și utilizarea de către aceștia a unor practici comerciale incorecte.

În urma acestor constatări, au fost demarate acțiuni de control, finalizate prin aplicarea de amenzi contravenționale, în valoare de 1.545.000 lei (465.000 lei în domeniul energiei electrice și 1.080.000 lei în domeniul gazelor naturale).

În vederea creșterii gradului de conștientizare, în rândul furnizorilor, a importanței schimbării furnizorului în procesul de dezvoltarea a pieței cu amănuntul și stopării oricăror practici incorecte/nelegale a acestora, ANRE a invitat furnizorii de energie electrică și gaze naturale la ședința Comitetului de Reglementare din data de 20 noiembrie 2019.

În cadrul ședinței, furnizorilor le-au fost prezentate aspectele instrumentate de ANRE pe parcursul anului 2019, măsurile luate, cadrul de reglementare, bunele practici, precum și perspectivele procesului de schimbare a furnizorului care, începând cu anul 2026, nu trebuie să dureze mai mult de 24 ore și trebuie să fie posibil în orice zi lucrătoare, conform prevederilor Directivei (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică.

Totodată, dorim să reamintim consumatorilor că procesul de schimbare a furnizorului este gratuit”.

 

 

Direcția relații publice, comunicare, relația cu Parlamentul

20.11.2019

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *