ANRE a aprobat creșterea tarifelor de distribuție la gaze. Majorări și de peste 60%, începând de mâine

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat majorarea tarifelor de distribuție a gazelor naturale, potrivit ordinelor publicate în Monitorul Oficial. Noile tarife intră în vigoare chiar la 1 aprilie. Majoritatea facturilor clienților casnici nu cresc, pentru că prețurile sunt plafonate.

Distrigaz Sud Rețele, parte a grupului Engie, și Delgaz Grid, pate a grupului E.On sunt operatorii celor mai mai rețele de distribuție a gazelor din țară.

Pentru Distrigaz Sud tariful de distribuție aferent tranșei de consum de sub 280 MWh pe an, adică cel al majorității clienților casnici, este de 49,08 lei/MWh, de la 1 aprilie. În condițiile în care tariful actual este de 32,32 lei, Distrigaz Sud Rețele beneficiază de o majorare a tarifului de 52%.

Pentru Delgaz Grid tariful de distribuție aferent tranșei de consum de sub 280 MWh pe an este de 52,78 lei/MWh, de la 1 aprilie. În condițiile în care tariful actual este de 31,64 lei, Delgaz Grid beneficiază de o majorare a tarifului de 67%.

Tarifele sunt fără TVA și conțin și ceea ce se cheamă “componenta aferentă capitalizării costurilor cu achiziția gaelor necesare acoperirii consumui tehnologic”, adică recunoașterea etapizată, în tarife, a costurilor mai mari cu achiziția gazelor naturale generate de explozia prețurilor necesare funcționării rețelelor.

Pentru marea majorirate a clienților, efectul asupra facturilor va fi acum nul, pentru că ei plătesc prețurile de la nivelul maxim plafonat, adică 310 lei/MWh, sau 0,31 lei/kWh. Vor avea de suferit cei care au parte acum de facturi cu prețuri sub cel plafonat, unde prețul final va crește corespunzător cu creșterea tarifului de distribuție, dar nu mai mult de prețul maxim plafonat.

Precedenrele majorări ale tarifelor de distribuție au avut loc în 2021, contrar metodologiei care impunea, tradițional, ajustarea lor anuală, dar anul trecut creșterile au fost înghețate, din cauza crizei gazelor.

Pentru ușurința calcului, un MWh de gaz inseamnă circa 95 de metri cubi. Așasar, un plus de 20 de lei/MWh la tariful de distribuție înseamnă, cu tot cu TVA, o majorare de până la 25 de bani/metrul cub de gaze, la prețul final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *