ANRE a amendat trei companii cu 18 mil. lei pentru că ar fi achiziționat prea multă energie prin MACEE

Comitetul de Reglementare al ANRE a sancţionat cinci companii care au achiziţionat prin Mecanismul de Achiziţie Centralizată de Energie Electrică o cantitate de energie mai mare decât portofoliul pe care il aveau, în cazul a trei dintre acestea fiind aplicate amenzi în valoare totală de aproximativ 18 milioane de lei, a declarat, joi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu.

„În ceea ce priveşte furnizorii de energie electrică care au achiziţionat cantităţi de energie electrică din Mecanismul de Achiziţie Centralizată de Energie Electrică – MACEE, în care preţul este de 450 lei/MWh la care producătorii sunt obligaţi să vândă şi furnizorii cu clienţi finali cumpără, am avut o analiză făcută de Direcţia de monitorizare şi am observat societăţi comerciale care au achiziţionat cantităţi de energie mai mari decât portofoliul de furnizare pe care îl aveau. Aceasta a declanşat acţiuni de control care s-au terminat săptămâna trecută cu o propunere pentru Comitetul de Reglementare de sancţionare a cinci companii: două cu avertisment, trei cu amendă din cifra de afaceri. Amenda este pentru o societate de 14,4 milioane lei, pentru alta de circa 1,45 milioane lei şi de 2,3 milioane lei pentru a treia. Aproximativ 18 milioane lei au fost sancţiunile”, a spus Niculescu.

Acesta a subliniat că nu poate da numele companiilor, deoarece amenzile au fost aprobate de Comitetul de Reglementare, dar nu a fost finalizată procedura de comunicare.

Conform datelor prezentate de George Niculescu, în cele opt luni ale mandatului său, au fost înregistrate şi soluţionate 15.620 de petiţii, cele mai multe în domeniul energiei electrice, respectiv, 13.562. În domeniul gazelor naturale au fost înregistrate 2.058 de reclamaţii. Spre comparaţie, în 2021, au fost înregistrate 23.778 de petiţii şi în 2022 – 38.998 petiţii, pe tot anul.

În urma acestor petiţii au fost efectuate 919 acţiuni de control, din care 721 de tip supraveghere, 126 de tip inspecţie şi 72 de verificare.

„Activitatea a fost foarte consistentă. Sunt acţiuni pe care Autoritatea le-a îndeplinit, în sensul că a suplimentat numărul de persoane care lucrează la aceste compartimente şi servicii de soluţionare a petiţiilor. În comparaţie cu anii trecuţi, numărul de petiţii în 2023 a scăzut. Pe de o parte, datorită faptului că piaţa de energie şi lucrurile în piaţa de energie au intrat pe un făgaş cât de cât normal şi, pe de altă parte, şi activitatea de soluţionare a petiţiilor din cadrul autorităţii s-a îmbunătăţit. (…) Unde nu răspundem noi, solicităm companiilor care ne sunt reclamate să răspundă şi urmărim cât de repede răspund”, a afirmat preşedintele ANRE.

În topul problemelor semnalate, în domeniul energiei electrice, cele mai multe au fost în legătură cu facturarea energie electrice, aspecte ce ţin de prosumatori şi citirea grupurilor de măsură, iar în domeniul gazelor modul de facturare este cea mai reclamată problemă, urmată de racordarea la sistemul de distribuţie gaze naturale, precum şi realizarea instalaţiilor.

În prezent, sunt în desfăşurare circa 170 de controale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *