Angajații Petromidia cer salarii mai mari, pe motiv că muncesc în condiții de risc. Rafinăria merge însă pe pierdere de patru ani

100 de angajați ai rafinăriei Petromidia s-au strâns azi în fața sediului societății și au cerut salarii mai mari, care, în opinia lor ar trebui să reflecte riscurile muncii lor. Compania, care merge în pierdere de patru ani, a anunțat că este preocupată de menținerea tuturor locurilor de muncă de pe platformă, în condițiile în care rafinăria este oprită.

Muncitorii strânși în fața sediului administrativ spun că lucrează în condiții grele și periculoase, după cum s-a văzut și în cazul deflagrației de vinerea trecută, când un om a murit și alți cinci au fost răniți ca urmare a exploziei de la una dintre instalații. Ei spun că ar trebui să fie plătiți mai bine, tocmai pentru a se reflecta corect riscul activității lor, iar unul dintre angajați a spus că salariul minim în rafinărie ar trebui să fie de 6.000 de lei net. De asemenea, au fost voci care au spus că ar trebui să li se aplice și lor pensionarea anticipată.

Compania a emis un comunicat de presă în care arată că este deschisă la dialog, în aceste condiții dificile.

Iată comunicatul integral:

“În cursul acestei dimineți, un grup de angajați s-a adunat în fața rafinăriei Petromidia, pentru a-și manifesta solidaritatea cu colegii răniți în incidentul de vineri. În același timp, au aprins lumânări în memoria colegului înmormântat în cursul zilei de ieri.

Ne alăturăm și le mulțumim pentru acest gest, într-un moment dificil pentru familia Rompetrol!

În același timp, acestia au discutat cu reprezentanții companiei, pentru ca împreună să putem găsi soluții suplimentare pentru creșterea siguranției pe platforma Petromidia. În contextul negocierilor sindicale în curs, legate de majorarea salariilor din contractul colectiv de muncă, aceștia și-au reiterat si dorințele și așteptările financiare.

Considerăm că doar printr-o strânsă colaborare între companie și toți cei care activează pe platforma Petromidia (angajați, contractori, subcontractori, furnizori de servicii și produse) putem găsi cele mai bune și mai sigure soluții pentru creșterea siguranței operaționale a unităților de producție și a personalului adiacent.

Cu sprijinul acționarilor, compania a alocat, în fiecare an, sume importante pentru modernizarea și revizia / verificarea unităților de producție, alinierea la noile tehnologii (senzori, unități de control de la distanță, sisteme de prevenire și monitorizare), reducerea impactului asupra mediului, dar și în ceea ce privește personalul și pregătirea lui (echipamente, simulări, exerciții, antrenamente etc.).

În condițiile actuale – activitatea de producție oprită și cercetarea în desfășurare, compania încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru protejarea angajaților și menținerea locurilor de muncă în această perioadă.

Este responsabilitatea noastră, a companiei și a angajaților, să găsim și să implementăm cele mai bune soluții pentru o creștere continuă a gradului de securitate pe platformă. În același timp, împreună depunem toate eforturile pentru a menține în funcțiune această unitate, pentru a crea locuri de muncă, pentru a asigura combustibili de calitate în România și regiune, pentru a genera taxe și contribuții la bugetele de stat locale și centrale”

Rafinăria merge în pierdere

Petromidia, care este cea mai mare rafinărie din România, nu stă însă foarte bine din punct de vedere financiar. Anul trecut, Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăria, a raportat o pierdere netă de 645 de milioane de lei, în creștere accentuată față de cele 352 de milioane de anul precedent. De altfel, pierderi au fost înregistrate și în 2018 (230 de milioane) și 2017 ( 418 milioane).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *