ANAF: Gabriela Firea nu a făcut „tot ce era omeneşte posibil” să salveze RADET. Soluţia era să plătească nişte datorii la Fisc – Economica.net

Cel mai mare creditor al RADET este ELCEN. Cel mai mare creditor al ELCEN este ANAF. Primăria Capitalei a dorit să ajungă cel mai mare creditor al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) prin preluarea creanței deținută de ANAF la companie. Scopul fiind de a „anula” creanța pe care ELCEN trebuie să o recupereze de la RADET. Fără nicio explicaţie, Primăria a renunţat la acest plan, deşi era convenit cu Ministerul Finanţelor, lăsând RADET într-o stare care duce spre faliment, potrivit Economica.net

ELCEN are de recuperat 1,1 miliarde lei de la distribuitorul energiei sale termice RADET,aflat în subordinea Primăriei Capitalei (PMB). Suma este egală cu datoriile ELCEN către ANAF.

PMB refuză să recunoască această creanţă, deși există hotărâre judecătorească definitivă iar creanța a fost înscrisă în Tabelul definitiv al creanțelor.

Şi planul de reorganizare al RADET obligă Primăria la plata acestei sume, dar PMB a tergiversat adoptarea lui.

PMB a afirmat public că este interesată să preia creanța deținută de ANAF la ELCEN, în valoare de 1,1 miliarde de lei. ANAF urma să cesioneze creanţele bugetare datorate de ELCEN, către Compania Municipală Energetica Bucureşti SA, în calitate de entitate eligibilă aflată în controlul Primăriei Municipiului București, la un preţ cel puţin egal cu valoarea creanţelor bugetare.

Prin această mișcare, PMB devenea creditor majoritar la ELCEN și avea posibilitatea să hotărască în cadrul Adunării Creditorilor ca ELCEN să renunțe la creanța pe care o are de recuperat de la RADET (sursa problemelor) în valoare de 1,095 miliarde lei (redusă în urma unei reevaluări de la 3,7 miliarde de lei, atât cât fusese oricum înscrisă în Tabelul definitiv al creanțelor,  tocmai pentru a veni în ajutorul RADET).

Într-o adresă ANAF, citată de surse juridice pentru ECONOMICA.NET, Fiscul spune că din decemrie 2018 PMB nu a făcut niciun demers pentru preluarea creanței, deși Ministerul Finanţelor își dăduse acordul de principiu.

Citiţi mai departe articolul ECONOMICA.net şi vedeţi şi adresa ficului dând CLICK AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *