Reprezentanţii Black Sea Oil and Gas se aşteapta ca, în anul 2021, când vor pune pe piaţă gazele din Marea Neagră, OUG 114 să fi fost deja istorie, iar impozitul suplimentar din legea offshore să dispară.
“A fost foarte provocator pentru noi, având în vedere legea offshore şi OUG 114. A fost o decizie dificilă să mergem înainte, dar chiar avem încredere în mediul politic că toate lucrurile astea vor fi rezolvate până în 2021. Dacă acum trei ani ar fi fost aceste condiţii nu am fi mers mai departe. Sperăm ca in 2021 OUG 114 să fie de mult uitată, celalalte lucuri să redevină cum erau şi noi să mergem mai departe. Impozitul suplimentar ne afectează foarte mult, ne aşteptăm ca taxele suplimentare să fie anulate”.
Declaraţia a fost făcută de Mark Beacom, CEO al BSOG, la ZF Power Summit, în prima apariţie publică după ce compania a anunţat că a luat decizia finală de investiţie în extracţia gazelor din Marea Neagră, dar a condiţionat finalizarea procesului de modificarea legislaţiei, până în anul 2021, momentul în care gazele vor ajunge să fie puse pe piaţă.
Compania a anunţat, în această lună, că a luat decizia finală de investiţie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), localizat în zona românească a Mării Negre, unde va investi 400 de milioane de dolari.
”Decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că BSOG şi partenerii săi de concesiune vor reuşi restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe şi contribuţii suplimentare recent introduse, precum şi a oricăror restricţii privind libera circulaţie a gaze lor pe o piaţă deplin liberalizată, conform legislaţiei europene. Acestea sunt necesare, atât pentru a face proiectul MGD o investiţie viabilă, cât şi pentru a încuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagră”, se arată într-un comunicat al BSOG.
Ulterior, Beacom a dat de înţeles că, dacă legislaţia nu va fi schimbată, în sensul întoarcerii la reglementările aplicabile la momentul acordării concesiunii.
“Am luat decizia finală de investiţie şi suntem hotărâţi să mergem mai departe indiferent de eventualul rezultat al acestor prevederi dezastruoase. Vom lucra în paralel pentru a obţine rezultate satisfăcătoare ale acestor aspecte”, a spus Beacom.El a adăugat, că întreaga infrastructură legată de acest proiect, însemnând toate facilităţile de pe mare şi de pe uscat, va fi gata în primul trimestru din 2021, iar prima extracţie de gaze este planificată pentru 1 februarie 2021.
Afacerea BSOG ar putea fi afectată semnificativ de menţinerea preţului la gazele extrase din România la 68 de lei/MWh, din OUG şi de impozitul suplimentar pe producţia de gaze offshore, introdus prin legea offshore.
Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 kilometri la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana.
O conductă submarină de 126 kilometri va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor (STG) din comuna Corbu, judeţul Constanţa.
Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG.
BSOG precizează că aproximativ 70% din totalul activităţilor contractate pentru proiectul MGD provin din România.
Recent, BSOG a încheiat un acord de vânzare a gazelor cu o filială din România a Engie pentru întreaga producţie de gaze naturale, mai puţin cota pe care producătorii sunt obligaţi să o vândă pe piaţa centralizată. De asemenea, BSOG a încheiat cu Transgaz un contract de transport al gazelor naturale pentru o perioadă de 15 ani.
Construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a întregii infrastructuri marine şi terestre a proiectului MGD se vor realiza în aproximativ doi ani, în baza unui contract de antrepriză generală încheiat cu GSP Offshore. Platforma de foraj Uranus a GSP va asigura forajul celor cinci sonde de producţie.
Pentru anul 2019, BSOG are în plan finalizarea etapei de proiectare de detaliu a proiectului MGD, începerea fabricării platformei de producţie Ana la şantierul naval din Agigea, începerea lucrărilor de construcţii civile la STG şi procurarea echipamentelor.
BSOG este deţinută de Carlyle, cel mai mare fond de investiţii din lume.
1 Comment