Americanii de la BSOG, care au scos primele gaze “noi” din Marea Neagră, vor să umple România cu centrale pe biogaz. Firmă specială lansată

Black Sea Oil & Gas (BSOG)  împreună cu acționarii săi, firma globală de investiții Carlyle şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), anunţă lansarea BSOG Energy SRL, o nouă companie axată pe dezvoltarea de centrale de biogaz în toată România, arată un comunicat de presă.

Cu sediul central în București, BSOG Energy va dezvolta centrale de biogaz în toată România, fiecare amplasament fiind estimat să aibă o capacitate de minimum 15 MW. Carlyle și BERD s-au angajat să susțină activitățile de dezvoltare ale BSOG Energy și să lucreze ȋmpreună pentru expansiunea acestei noi companii, mai arată comunicatul

“Misiunea inițială a BSOG a fost de a contribui la securitatea și accesibilitatea energetică a României prin livrarea gazelor produse pe plan intern consumatorilor români. Prin lansarea BSOG Energy, BSOG intenționează să joace un rol semnificativ în tranziția energetică europeană, precum și să accelereze dezvoltarea sectorului românesc al energiilor regenerabile”, mai arată comunicatul.

Biogazul rezultă din prelucrarea industrială prin digestie anaerobă a reziduurilor agricole și a altor deșeuri organice cum ar fi gunoiul de grajd, paie si deșeuri alimentare. Emisiile nete de dioxid de carbon generate sunt semnificativ mai mici, sau în unele cazuri negative, în comparație cu metanul de origine fosilă. Din aceste motive, este de aşteptat ca biogazul să joace un rol critic în atingerea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene. Se estimează că cererea de biogaz va crește cu 20% pe an în acest deceniu, determinată de politicile de sprijin și de pachetele de stimulente ale Uniunii Europene.

Având în vedere dimensiunea sectorului său agricol, România dispune de cantităţi substanțiale de deșeuri agricole care rămân neutilizate. Prin valorificarea acestei resurse naturale și prin promovarea unor politici publice de sprijin care facilitează investițiile private și accesarea subvențiilor din Fondul de Modernizare al Uniunii Europene, România are potențialul de a deveni lider în materie de biogaz în Europa.

“În parteneriat cu acţionarii noştri, Carlyle și BERD, prin ȋnfiinţarea BSOG Energy extindem portofoliul nostru de afaceri din România cu o nouă companie activă ȋn dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă. Biogazul joaca un rol important ȋn tranziţia energetică, eliminând impactul semnificativ al poluării reprezentate de evacuarea deșeurilor organice pe terenuri și depozite de deșeuri, și, în același timp, asigură reduceri substanțiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră prin transformarea metanului produs în mod natural într-un combustibil utilizabil, produs ȋn ţară”, a declarat Mark Beacom, CEO BSOG şi Director General al BSOG Energy.

Acesta a mai adăugat: “România are un potențial semnificativ în industria biogazului, dar puține dezvoltări ȋn domeniu până în prezent. Prin alăturarea expertizei ȋn materii prime, proiectare, achiziții și accesarea de credite verzi și combinarea acestora cu expertiza BSOG de a implementa proiecte în România, credem că BSOG Energy este poziţionată unic pentru a crea o platformă puternică şi la scară largă de livrare a biogazului ȋn regiune. O industrie puternică a biogazului ȋn România are potenţialul de a creşte producţia locală de gaze cu zero emisii de CO2, transformând deşeurile agricole ȋn noi surse de venit pentru sectorul agricol precum şi contribuind la crearea de noi locuri de muncă.”

BSOG, deținută de Carlyle şi BERD, este o companie independentă de energie cu sediul în România, care, ȋn calitate de Titular (70%) şi Operator, a pus ȋn producţie proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre construit în ultimii 30 de ani. BSOG continuă dezvoltarea resurselor de gaze din Marea Neagră și, ȋn paralel, folosind infrastructura vitală a proiectului MGD, urmărește dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă cum ar fi un parc fotovoltaic pe terenurile sale, un parc eolian ȋn largul mării prin utilizarea coridorului energetic și a terenurilor existente și, de asemenea, hidrogen verde și/sau CCS prin utilizarea infrastructurii sale existente terestre și din largul Mării Negre.

BSOG Energy este o nouă companie energetică independentă activă ȋn dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă separat de proiectul MGD, cu un accent inițial pe dezvoltarea centralelor de biogaz în toată România. BSOG Energy este în prezent deținută și administrată în proporție de 100% de BSOG, cu perspectiva că, odată ce va atinge cerințele pentru finanțarea investițiilor, va fi susținută direct de Carlyle și BERD în calitate de acționari.

 

Carlyle Group )este o companie globală de investiții cu experienţă semnificativă ȋn industrie care investeşte în trei segmente de business – Global Private Equity, Global Credit și Global Investment Solutions. Are active ȋn administrare în valoare de 425 miliarde dolari la data de 31 martie 2024

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *