Americanii care vor să pună rectoare mici modulare la Doicești ar fi interesați și de proiectul cablului subteran de transport al energiei Tuzla – Podişor

Reprezentanţii companiei americane Fluor sunt interesaţi să se implice în proiectul cablului de transport al energiei electrice pe traseul Tuzla – Podişor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, a anunţat ministrul Energiei Virgil Popescu, citat de Agerpres.

Ministrul Energiei şi directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, s-au întâlnit miercuri cu reprezentanţii companiei americane Fluor Corporation pentru a discuta despre ultimele evoluţii din proiectul reactorului de mici dimensiuni, care va fi instalat la Doiceşti, dar şi despre proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

„Este importantă colaborarea şi coordonarea ca aceste două proiecte foarte importante pentru ţara noastră să fie finalizate la termen, pentru a ne asigura independenţa şi securitatea energetică. Mai mult chiar, cei de la Fluor şi-au exprimat interesul de a se implica în proiectul cablului de transport al energiei electrice pe traseul Tuzla – Podişor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, pentru a asigura legătura de la estul la vestul ţării. Este o veste bună pentru România”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Anunțul de azi al lui Popescu vine după ce ieri prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întrevedere cu reprezentanţii companiei americane Fluor Corporation. Compania este cel mai mare finanţator şi acţionar al tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni, NuScale – singura tehnologie din aceasta clasă de centrale nucleare certificate de un organism de reglementare (US NRC), a anunţat Guvernul, într-un comunicat de presă.

Tuzla-Podișor va fi o conductă de circa 300 km care va fi construită pentru a transporta gazele care vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.

Citește și:

Extracția gazelor din perimetrul Neptun Deep, aproape certă: Petrom și Romgaz au depus cerere fermă de rezervare de capacitate pe viitoarea conductă care scoate gazele din mare – surse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *