Ambasadorul SUA a vizitat centrala nucleară de la Cernavodă

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, a vizitat centrala de la Cernavodă, după cum a informat Nuclearelectrica. Compania românească a semnat un memorandum cu firma americană NuScale referitoare la tehnologia reactorelor mici modulare, dezvoltate în SUA.

Iată mesajul de pe pagina de facebook a Nuclearelectrica:

“Suntem onorati sa gazduim vizita Excelentei Sale, Ambasadorul Statele Unite ale Americii, domnul Adrian Zuckerman, la CNE Cernavoda, in contextul dezvoltarii parteneriatului strategic dintre state in domeniul industriei nucleare civile.

Memorandumul de Intelegere pentru cooperarea in domeniul nuclear civil semnat anul trecut intre Romania si Statele Unite ale Americii reprezinta un angajament pe termen lung al ambelor tari menit sa faciliteze cooperarea in domeniul nuclear. Romania si Statele Unite ale Americii sunt de asemenea parteneri in cadrul initiativei “Nuclear Innovation: Clean Energy Future (NICE Future)” infiintata in anul 2018 in cadrul forumului Clean Energy Ministerial, initiativa dedicata promovarii rolului energiei nucleare in construirea unui viitor cu emisii reduse de carbon, prin stimularea inovatiei si a cooperarii intre statele care opereaza centrale nucleare.

Domnul Adrian Zuckerman a vizitat simulatorul Full Scope unde se pregatesc viitorii operatori din camera de comanda ai CNE Cernavoda precum si Unitatea 2, purtand discutii cu managementul Nuclearelectrica”.

Memorandum pentru reactoare modulare

Nuclearelectrica a anunţat primăvara trecută că a semnat un Memorandum de Înţelegere cu firma americană  NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informaţii tehnice şi economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale.

Scopul acestui memorandum este evaluarea dezvoltării, autorizării şi construcţiei reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potenţială soluţie pe termen lung pentru România.

Tehnologia SMR a NuScale este prima şi singura la nivel global supusa unei evaluari de certificare a proiectului de catre Comisia Nucleara de Reglementare (NRC) din Statele Unite. Evaluarea proiectului realizata de NRC este stabilita a fi finalizata in septembrie 2020. NuScale a semnat de asemenea Memorandumuri de Intelegere pentru evaluarea tehnologiei SMR cu Iordania si Canada.

„Cu multi ani de experienta in industria nucleara, SNN intelege necesitatile energetice specifice ale Romaniei”, a spus atunci John Hopkins, Presedinte si Director General al NuScale. “NuScale asteapta cu nerabdare sa prezinte o tehnologie nucleara sigura, scalabila si fiabila si sa colaboreze cu SNN pentru a determina ce rol poate juca tehnologia NuScale in viitorul energetic al Romaniei”.

“Departamentul pentru Energie aplauda acest acord important in vederea evaluarii modului in care tehnologia reactoarelor mici modulare ar putea fi utilizata in Romania”, a spus și Secretarul SUA pentru Energie de la acea vreme, Rick Perry. “Departamentul pentru Energie a sprijinit multe noi abordari de producere de energie electrica, inclusiv aceasta tehnologie inovatoare. Suntem entuziasti in ceea ce priveste posibilitatile viitoare si faptul ca suntem implicati in dezvoltarea unei tehnologii nucleare de ultima generatie”.

“Ca singur producator de energie nucleara in Romania, vedem un potential crescut in tehnologia SMR datorita energiei produse curate, sigure si accesibile ca pret “ a spus Cosmin Ghita, Directorul General al Nuclearelectrica. “Ne dorim sa cooperam cu NuScale pentru a vedea modul in care tehnologia lor inovatoare poate aduce beneficii consumatorilor si necesitatilor energetice ale Romaniei”.

NuScale dezvolta o centrala nucleara pe baza de reactoare modulare cu apa usoara pentru a furniza electricitate, incalzire termica, desalinizare. Proiectul inovator al reactorului mic modular (SMR) are la baza o constructie modulara integral fabricata de NuScale capabila sa genereze 60 MW de electricitate utilizand o versiune sigura, redusa ca dimensiune si scalabila a tehnologiei reactoarelor cu apa sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale: o centrala nucleara poate acomoda pana la 12 module individuale, care ofera beneficiile unei tehnologii fara emisii de carbon si reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o productie de ordinul gigawatilor. Investitorul majoritar al NuScale este Fluor Corporation, o companie globala de inginerie, procurare si constructie cu o traditie de 60 de ani in industria nucleara comerciala.

NuScale are sediul în Portland, Oregon, SUA şi birouri în mai multe oraşe americane, dar şi în Londra, Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *