Am putea avea noi Furnizori de Ultimă Instanță de energie electrică. Șase milioane de oameni tot nu știu cât vor plăti după 1 ianuarie

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a  publicat o informare referitoare la “noul Regulament de desemnare a furnizorilor de ultimă instanță de energie electrică care stabileşte procedura de desemnare de către ANRE a furnizorilor de ultimă instanță de energie electrică, care vor activa începând cu data de 01 ianuarie 2021”.

Furnizorii de ultimă instanță sunt acum cinci – Enel Energie Muntenia, Enel Energie, Electrica, CEZ și E.On, și ei asigură acum furnizarea de electricitate către populație la prețuri încă reglementate de stat, până la data de 31 decembrie 2020. De la 1 ianuarie, piața de liberalizează și, prin urmare, ANRE a emis o nou procedură de desemnare a FUI.

În teorie este posibil ca unul dintre cei cinci să nu mai vrea fie FUI – în practică este destul de puțin posibil, chiar dacă s-a întâmplat pe piața de gaze, unde unul dintre marii funizori, E.On, nu a dorit să primească acest statut.

ANRE dorește, prin acest nou regulament, să desemneze, la nivel național, un număr de cel puţin cinci FUI, prin două modalități: fie la solicitarea de desemnare transmisă de către furnizori, fie prin organizarea unui proces de selecție, în cazul în care în urma solicitărilor de desemnare primite din partea furnizorilor, numărul FUI desemnați este mai mic de 5.

Dacă nu se strâng cinci “oferte” din partea furnizorilor pentru a fi (sau a fi în continuare) FUI, va căpăta această calitate nu un furnizor care oferă cel mai bun preț, ci unul care are cea mai mare cotă de piață, în termeni de număr de clienți și de volum de energie furnizată.

Iată ce spune ANRE: “În cazul în care nu se asigură în mod voluntar numărul minim de FUI, selectarea furnizorilor care vor fi desemnaţi FUI, se face de către ANRE, luând în considerare ordinea descrescătoare a cotei totale maxime de piaţă a furnizorilor de energie electrică, din punct de vedere al numărului de clienți și al cantității de energie electrică vândută clienţilor finali în ultimele 3 luni pentru care există date”.

Prețul este încă o necunoscută pentru șase milioane de oameni. Nu știu cât vom plăti de la 1 ianuarie.

FUI sunt furnizorii care vor asigura în continuare alimentarea cu energie electrică pentru consumatorii casnici care, de la 1 ianuarie, nu schimbă furnizorul sau contractul de furnizare. Ori, sunt 6,05 milioane de clienți casnici de energie electrică în toată țara care primeau, la jumătatea anului, energie electrică la prețuri reglementate de stat, potrivit datelor ANRE, deci care nu trecuseră în piața concurențială și sunt clienți ai FUI

La 1 ianuarie, piața de energie electrică, re-reglementată prin celebra OUG114/2018, va fi complet liberalizată, iar prețurile pe care le plătesc acum cei șase milioane de oameni către furnizorii lor de ultimă instanță (FUI), Electrica, Enel, CEZ și E.On nu vor mai fi aplicabile. Și, în afara opțiunii de a se muta în piața concurențială (ceea ce la un moment dat vor face oricum), acești oameni nu știu nimic despre factura lor de luna viitoare, în cazul în care nu doresc să își schimbe nici furnizorul și nici contractul.

Dacă nu se mută, ei urmează să plătească ceea ce se numește “preț de serviciu universal”, pe care fiecare dintre furnizorii actuali îl va stabili. Deși mai sunt mai puțin de trei săptămâni până la 1 ianuarie, furnizorii nu au transmis încă acest preț clienților lor – nici nu aveau cum să o facă în condițiile în care ANRE a aprobat noile tarife de distribuție (componentă a prețului final) abia la jumătatea acestei săptămâni. Probabil săptămâna viitoare vom afla ce preț va avea fiecare dintre (actualii și/sau viitorii) FUI.

În teorie, ofertele de piață concurențială ar trebui să fie mai bune decât acest preț de furnizare de serviciu universal, dar cea mai bună decizie poate fi luată atunci când clienții reglementați și ști aceste prețuri, pentru a le putea compara cu cele din ofertele concurențiale.

Cel mai probabil, acest preț de serviciu universal va fi sensibil mai mare decât cel reglementat la care plătesc acum energia electrică cei șase milioane de clienți casnici

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *