Alți trei furnizori de gaze au renunțat la clienți, care vor fi preluați în regim de ultimă instanță de Engie. Printre ei, și cel din orașul de baștină al ministrului Energiei

Alți trei furnizori de gaze naturale au renunțat la clienți, care ajung să primească gaze în regim de ultimă instanță, potrivit datelor publice și unor informații aflate de la surse din piață. Cele trei companii au circa 20.000 de clienți.

Mehedinți Gaz, furnizor și distribuitor de gaze în orașul Drobeta Turnu-Severin, localitatea de baștină a ministrului Energiei, Virgil Popescu, nu mai furnizează gaze către clienții săi. Engie România, care este acum furnizorul de ultimă instanță cu cel mai mic preț, are pe propriul site informarea potrivit căreia Engie este FUI pentru cienții Mehedinți Gaz SA. ANRE a notificat Engie în 24 noiembrie să preia clienții Mehedinți gaz, iar din data de 26 noiembrie, clienții sunt efectiv în portofoliul Engie. Ar fi vorba despre aproximativ 10.000 de clienți, și, potrivit informațiilor noastre, Mehedinți Gaz a fost scos din sistem de Transgaz pentru că nu a plătit costurile cu echilibrarea, obligatorii pentru orice furnizor. Ca atare, ANRE a trebuit să treacă clienții la FUI.

Mehedinți Gaz, companie controlată de un grup italian, Dondi,  a fost pomenită destul de des de ministrul Popescu. Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, aflat în subordinea Ministerului Economiei (includea atunci și Energia) condus de Virgil Popescu, a semnat în toamna lui 2020 un memorandum cu Mehedinți Gaz, pentru instalarea a câteva zeci de centrale de cartier, pe gaze, în oraș. “Este momentul ca o companie mare a statului român să se implice astfel încât lucrurile să reintre în normalitate. Cred ca încălzirea orașului va fi rezolvată prin aceste centrale de cartier, rețeaua de distribuție se va extinde. Severinenii vor avea de ales între o centrală pe care să o pună acasă și centrala de cartier”, a declarat atunci, la Drobeta-Turnu Severin, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Ulterior, Romgaz a deschis sucursală la Severin, și, în primăvara lui 2021, și-a manifestat interesul să cumpere compania locală. În acest sens, a lansat recent o licitație pentru a achiziționa servicii de consultanță pentru elaborarea unor analize de tip due-diligence și stabilirea valorii de piață a SC Mehedinți Gaz SA. Nu au mai apărut alte informații, apoi.

Alți doi furnizori renunță la clienți

Potrivit unor surse din piață, alți doi furnizori renunță la clienți, care vor ajunge tot la Engie, în regim de furnizare de ultimă instanță. Este vorba despre Oligopol și Electric&Gas Power Trade. La fel, potrivit surselor noastre, nu au anunțat ANRE că renunță la licență – noile reglementări nu le mai permit, dacă au clienți – și au ajuns în situația de a-și trece clienții la FUI pentru că nu ar fi plătit echilibrarea la Transgaz. Fiecare dintre cele două companii are circa 5.000 de clienți.

Oligopol SRL este din Brașov, este controlată de o persoană fizică și se ocupă și de distribuția de gaze în două localități din Brașov și Covasna. Electric&Gas Power Trade este din Satu Mare, este controlată în proporții egale de trei persoane fizice, două din România și una din Germania. Compania face parte din grupul Electricnet, care mai cuprinde mici producători de energie din surse regenerabile.

Cu o valoare de 693 de lei/MWh, sau 723 de lei/MWh cu tariful de distribuție inclus, Engie este furnizorul de ultimă instanță (FUI) care are cel mai mic preț în luna decembrie, potrivit datelor publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Prețul propus de Engie este mai mic decât al tuturor ceilalți cinci FUI de gaze, respectiv Electrica Furnizare, Cis Gaz, Premier Energy, CEZ Vânzare și Tinmar Energy.

Prețul care va fi plătit de clienții preluați este însă cel plafonat, de 370 de lei/MWh, până la 31 martie 2022.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *