Alți doi furnizori de gaze au murit, Tulcea Gaz și Gecabuild. ANRE le-a retras licențele, clienții au ajuns la Engie, în regim de ultimă instanță

Autoritatea de Reglementare a retras licențele de furnizare a altor doi furnizori de gaze, Tulcea Gaz și Gecabuild, potrivit datelor de pe site-ul Autorității.18.000 de clienți au ajuns, în regim de ultimă instanță, la Engie.

Licențele au fost retrase de ANRE la cererea companiilor. Potrivit datelor publice ale ANRE, deciziile de retragere au fost luate în data de 17 noiembrie pentru Tulcea Gaz și în data de 12 noiembrie pentru Gecabuild.

Clienții ambelor companii au fost preluați în regim de ultimă instanță de către Engie, cel mai mare furnizor de gaze pentru populație, care îndeplinește acum și rolul de furnizor de ultimă instanță.

Este vorba despre 16.500 de clienți ai Tulcea Gaz și 1.500 de clienți ai Gecabuild.

Cel puțin în cazul Tulcea Gaz, ANRE nu a fost de acord inițial cu solicitarea companiei de a i se retrage licența la cerere, lucru care, potrivit Profit.ro, se întâmplase încă din data de 3 noiembrie. Autoritatea și-a justificat atunci decizia printr-o nouă reglementare care interzicea companiilor de furnizare care au clienți să renunțe benevol la furnizare înainte de a rezolva situația clienților.

În final însă, furnizorul a fost scos din sistem de Transgaz, clienții au ajuns în regim de ultimă instanță la Engie, iar ANRE a aprobat prin decizie ridicarea licenței.

“Contravaloarea gazelor naturale ce trebuiau plătite în avans s-a triplat, societatea fiind în imposibilitate de a asigura aceste resurse financiare în perioada imediat următoare. Pentru a evita o întrerupere a furnizării de gaze pentru clienții noștri s-a optat pentru soluția desemnării unui furnizor de ultima instanță”, a explicat Tulcea Gaz, pentru Profit.ro.

Engie a anunțat că nu mai poate prelua clienți, ANRE a dat ordin să o oblige

Engie România a notificat ANRE la sfârşitul lunii octombrie cu privire la renunţarea la statutul de furnizor de ultimă instanţă (FUI), începând cu data de 15 decembrie 2021. Decizia de renunţare a fost luată având în vedere evoluţia fără precedent a preţurilor la gazele naturale şi contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienţilor acestor furnizori şi de a asigura pentru aceştia cantităţile necesare de gaze.

În decurs de doar două săptămâni, Engie România a preluat aproximativ 20.000 de clienţi din portofoliul a trei furnizori, care au renunţat la licenţa de furnizare de gaze naturale.

„Pe lângă efectele operaţionale generate de preluarea acestor clienţi, schema de sprijin recent intrată în vigoare creează dezechilibre financiare majore pentru companie. Mecanismul actual de plafonare prevăzut de Legea 259/2021 nu asigură recuperarea integrală a costurilor reale de achiziţie ale Engie România deoarece este luat în considerare preţul mediu de achiziţie aplicabil în perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi nu preţul de piaţă la care achiziţionăm gazele”, au spus  reprezentanţii companiei.

Aceştia arată că înţeleg contextul dificil actual şi doresc să aibă o abordare prudentă şi responsabilă, care să asigure continuitatea alimentării cu gaze naturale a portofoliului Engie România, de 1,9 milioane de clienţi.

ANRE, îngrijorată însă de numărul mare de furnizori mici care renunță la licență și la clienți – 31.000 de clienți abandonați în doar două luni – a elaborat un proiect de ordin prin care, de fapt, obligă Engie să rămână FUI, modificând regulamentul de furnizare de ultimă instanță. Puteți citi textul aici:

Jale în piața de gaze: 31.000 de clienți au rămas fără furnizor în două luni. ANRE trage cu dinții de funizorii de ultimă instanță să nu rămână lumea fără gaz, obligații suplimentare

În ultimele luni, mai mulți furnizori de gaze pentru populație, unii cu zeci de mii de clienți, aurenu informat ANRE că nu mai pot susține business-ul de furnizare pentru casnici și și-au depus  (sau urmează să-și depună) licențele. În situația de a opri furnizarea sunt Hargaz Harghita Gaz, Măcin Gaz, Progaz P&D, Vega 93, Restart Energy (a anulicentnțat că va renunța la furnizare de la 1 ianuarie)  și, mai nou, Gecabuild și Tulcea Gaz. Asta doar până acum.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *