Alro va implementa o nouă tehnologie, în parteneriat cu Pechiney, pentru reducerea consumului de energie

Alro Slatina şi Aluminium Pechiney, parte a Rio Tinto Aluminium, au încheiat luna trecută un contract pentru a implementa la fabrica din Slatina un nou model de cuvă de electroliză cu un consum redus de energie, care va permite combinatului să scadă cantitatea de electricitate necesară pentru producerea aluminiului, conform unui comunicat remis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti.

‘În ultimii 15 ani am pus un accent puternic pe investiţii pentru creşterea eficienţei operaţionale, iar reducerea consumului de energie a fost întotdeauna o parte semnificativă a acestui program. Investiţiile anterioare ne-au ajutat să devenim unul dintre cei mai eficienţi producători de aluminiu din Europa, însă avem încă nevoie de soluţii de reglaj fin pentru a reduce în continuare consumul de energie electrică. Suntem încrezători că acest acord semnat cu RTA va sprijini planurile noastre legate de eficienţă operaţională şi ne va apropia şi mai mult de obiectivul nostru de a deveni o fabrică ecologică, o fabrică de generaţie următoare, inovatoare şi durabilă’, a declarat Gheorghe Dobra, CEO Alro.

Conform acestui acord, în septembrie 2018 va fi iniţiată construcţia propriu-zisă a cuvelor cu consum redus de energie AP12LE. Acest proiect vizează reducerea consumului specific de energie cu aproximativ 300 kWh/tona de aluminiu în curent continuu, menţinând aceeaşi producţie pe cuvă/zi.

„Modernizarea cuvelor de electroliză va avea loc progresiv, în conformitate cu programul de reparaţii cuve şi nu va afecta producţia de aluminiu. Experţii în AP Technology de la Rio Tinto vor oferi asistenţă tehnică atât în timpul construcţiei, cât şi în timpul funcţionării noilor cuve AP12LE. Tranziţia de la designul actual al cuvelor va începe în 2019 şi va urmări programul de reparaţie al cuvelor în funcţiune la ALRO, în următorii opt ani. Prin implementarea proiectului AP12LE, Alro îşi propune să intre în topul primilor zece cei mai eficienţi consumatori de energie din lume în raport cu tona de aluminiu primar produs (cu excepţia Chinei)’, se menţionează în comunicat.

Acest proiect face parte din programul pe termen lung al Alro de reducere a consumului de energie, concomitent cu creşterea producţiei totale şi a producţiei de aluminiu cu valoare adăugată mare. Anul trecut, compania a investit peste 142 de milioane de lei pentru modernizare tehnologică, eficienţă operaţională şi creşterea portofoliului de clienţi.

Alro este cel mai mare consumator de energie din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *