Alro și-a crescut de 15 ori profitul în 2022, ca urmare a ajutorului de la stat pentru marii consumatori de energie. Compania a ajuns să producă sârmă

Grupul Alro a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de 3,55 miliarde de lei, în creștere cu 1,5% față de anul anterior, un venit EBIT de 686 de milioane de lei, în creștere cu 66% față de anul anterior, și un profit net consolidat de 412 milioane de lei, de peste 15 ori mai mare decât în 2021.

Creșterea profitului net de la 25 la 412 milionane de lei, în condițiile în care, în 2022, pe fondul prețurilor mari ale energiei, Alro a închis temporar trei dintre cele cinci unități de electroliză și a oprit producția de alumină, se explică prin sumele primite de la Guvern prin schema de sprijin pentru marii consumatori de eneegie elaborată toamna trecută.

“In luna octombrie 2022 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 138 privind compensarea costurilor cu emisiile indirecte incorporate in pretul energiei electrice pentru anii 2021-2030, iar incepand cu aceasta data, pentru perioada 2021-2030, Grupul are predictibilitate asupra valorii compensatiei pe care o va primi anual pentru cheltuiala cu energia.

Grupul ALRO a depus documentatia necesara privind costurile eligibile suportate in anul 2021, in termenul limita stabilit de autoritati, iar in luna decembrie 2022 a incasat compensarea in suma de 367.264 mii RON, calculata folosind o formula clara si transparenta publicata in Ghidul European privind schema de comercializare a certificatelor de emisii (EU-ETS) dupa 2021

„Ghidul privind anumite masuri de sprijin in contextul sistemului de comercializare a cotelor de GES dupa 2021” si reflectata ca atare in Ordonanta de Urgenta nr.138/2022. Pentru 2022, Grupul a suportat deja costuri cu emisiile indirecte incorporate in preturile energiei, a calculat valoarea cu privire la compensatia datorata (437.059 mii lei) si are asigurarea ca aceasta va fi primita conform reglementarilor legale, prin urmare a inregistrat-o ca si creanta in conturile sale la 31 decembrie 2022.

Termenul legal pentru depunerea dosarului pentru compensarea aferenta anului 2022 este sfarsitul lunii martie 2023”, arată compania în raportul său financiar.

“Anul 2022 s-a dovedit a fi unul cu multiple provocări și implicit cu un impact puternic asupra economiei mondiale. Începând cu a doua jumatate a anului 2021, prețul produselor energetice a înregistrat un salt brusc, într-o oarecare masura preconizat, ca urmare a revenirii economiei mondiale dupa pandemia Covid-19. Însa aceasta creștere a fost mult mai mare decât se anticipase, iar conflictul dintre Rusia și Ucraina, izbucnit in februarie 2022, a agravat si mai mult situația economică globală, prețul energiei electrice și al gazelor naturale înregistrand niveluri nemaintâlnite pâna acuî. Situația s-a complicat si mai mult, deoarece criza energetică a fost urmata de o criză a materiilor prime și de perturbări in lanțurile de aprovizionare, cererea a fost extrem de scazută în toate sectoarele industriale, iar inflația și ratele dobanzilor au înregistrat cote record”, arată Alro.

Compania arată că a încchis trei dintre cele cinci hale de electroliză de la Slatina, a oprit producția de alumină de la Slatina, a reorientat către alți clienți bauxita extrasă din Africa și a continuat să se axeze pe aluminiul reciclat. De asemenea, compania și-a sporit vânzările de produse scumpe, ca de exemplu plăcile termice pentru industria aeronautică.

Alro a ajuns să facă sârmă

“Avand in vedere suspendarea temporara a productiei de aluminiu electrolitic, Grupul a incheiat in anul 2022 acorduri de procesare cu cativa clienti, pentru procesarea metalului adus de acestia, percepand un tarif de topire si prelucare a metalului, returnand in schimb un produs comandat specific, si anume sarma. In aceste conditii, Grupul a livrat in 2022 aproape 14.000 tone sarma procesata (2021: 0), din care in T4 2022 aproape 3.100 tone (T4 2021: 0)”, arată compania.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *