Alro iese la cumpărat energie de pe bursă

Alro Slatina, cel mai mare consumator de electricitate din ţară, a lansat o ofertă de cumpărare de energie electrică pe una dintre pieţele găzduite de OPCOM.

Producătorul de aluminiu Alro Slatina intenţionează să contracteze de pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale o cantitate de 235.00 MWh, în perioada 1 august-31 decembrie 2011. Alro oferă un preţ de 185 de lei MWh, fără TVA, iar energia solicitată trebuie livrată în bandă, la o putere de 64 MW. Licitaţia pentru această cantitate de energie va avea loc în dimineaţa zilei de 23 mai.

Prezenţa Alro pe bursa de energie, în calitate de consumator, este o raritate, dat fiind că producătorul de aluminiu are încheiat un contract de furnizare pe termen lung, până în 2018, la un preţ mult mai mic, cu Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România. Preţul din acel contract este calculat pe baza unei formule care ţine cont de cotaţia aluminiului. Preţul iniţial era sub 100 lei/MWh, dar potrivit unei declaraţii ulterioare a oficialilor Hidroelectrica, preţul a crescut până la cel puţin 130 de le MWh.

O explicaţie pentru care Alro are nevoie de mai multă energie electrică ar putea fi creşterea estimată a producţiei pentru acest an, care antrenează şi o creştere a consumului. Alro a bugetat pentru acest an o producţie totală de 276.000 de tone de aluminiu, cu 14% mai mult decât în anul precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *