Alro face o centrală de cogenerare de înaltă eficienţă la Tulcea, de 12 MW. A depus cerere de finanţare prin mecanismul 10c

Producătorul de aluminiu, cel mai mare consumator de electricitate din ţară,  are în proiect construcţia unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă care să asigure energia electrică şi termică pentru uzina Alum din Tulcea. Finanţarea ar putea veni şi prin mecanismul 10c, din directiva ETS.

“La Tulcea, Grupul intenționează să instaleze o centrală termică în cogenerare cu o capacitate instalată de 12 MWe. Această centrală va avea o eficiență ridicată, generând energie și abur pentru procesele tehnologice ale Alum. Cu o eficiență totală de 86%, instalația va duce la economii de energie primară de 21.130 tep/ an şi va reduce reduce emisiile de gaze cu effect de sera  cu 38.500 t CO2 echivalent/an”, scrie în raportul de sustenabilitate al Grupului Alro pe anul 2018, publicat recent.

Compania a aplicat deja pentru a obţine finanţare pe baza directivei EU ETS pentru această unitate de cogenerare de înaltă eficienţă. Proiectul celor de la Alro este unul dintre cele 14 de pe lista pe care Ministerul Energiei o va trimite la Bruxelles pentru a obţine finanţare care să acopere până la 70% din costul proiectului (mecanismul 10c).

Potrivit centralizării Ministerului, centrala de cogenerare de la Tulcea este o investiţie de 10 milioane de euro.

Alro Slatina este producător de aluminiu şi de produse procesate şi deţine două fabrici în România, la Slatina şi la Tulcea. Alro consumă circa 3 TWh de electricitate pe an şi este cel mai mare consumator din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *