Alro, cel mai mare consumator de electricitate din ţară, a încercat din nou să cumpere energie de pe piaţa dedicată clienţilor mari. Fără succes

Alro, cel mai mare consumator de energie electrică din România, nu a reuşit nici la a doua încercare de achiziţie de energie de pe piaţa dedicată clienţilor mari să găsească vânzător la preţul pe care l-a oferit. De când a fost creată această piaţă, nu a fost încheiată nici o tranzacţie.

Lansată anul trecut, piaţa de energie electrică pentru clienţii mari pare a confirma că este un eşec. Singurul consumator mare care a cerut să cumpere energie aici nu a găsit pe nimeni să-i vândă. Pentru a doua oară. Eszte vorba despre producătorul de aluminiu Alro Slatina, care a lansat o ofertă de cumpărare dar nici de data aceasta nu a găsit contraparte, aşa că licitaţia a fost anulată.

Alro a iniţiat la în ultima zi din ianuarie, pe piaţa clienţilor mari, o nouă ofertă de cumpărare de energie electrică, în bandă, cu perioadă de livrare 18 martie 2019-17 martie 2020, potrivit unui anunţ al OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze. Este al doilea anunţ de cumpărare de energie de pe piaţa clienţilor mari, o piaţă creată special pentru aceşti clienţi şi administrată de OPCOM, după cel lansat toamna trecută tot de Alro, care nu a găsit nici atunci vânzător de energie.

De data aceasta, Alro a solicitat energie în bandă, la o putere de 10 MW, adică 87 TWh de electricitate pe toată perioada. Alro oferise un preţ de 250 lei/MW, tarif de introducere în reţea (TG) inclus.

Solicitarea companiei a fost înregistrată la OPCOM pe 30 ianuarie. Ulterior, pe platformă licitaţia apare ca fiind anulată, pentru că nu a venit nimeni cu o ofertă de energie pentru cererea depusă de Alro.
Alro a mai încercat o data piaţa clienţilor mari, anul trecut: a vrut să cumpere energie prin şapte contracte, fiecare de câte 87 GWh, deci în total 613 GWh de energie electrică, cu livrare în bandă, la o putere medie orară de 10 MW, pentru tot anul 2019.

Producătorul de aluminiu şi de produse procesate, care deţine două fabrici în România, la Slatina şi la Tulcea, oferea un „preţ de deschidere aferent primului an de livrare de 221 lei/MWh, care include tariful de injecţie în reţea”. Licitaţia a fost anulată din acelaşi motiv: nu a venit nimeni să cumpere.

Cel mai probabil nu a venit nimeni nici acum să oferteze, considerând preţul prea mic, la fel ca şi anul trecut. În ianuarie 2019, preţul mediu pe piaţa spot a fost de 352 de lei/MWh, mult peste ce a oferit Alro, iar preţurile din contractele bilaterale încheiate pe OPCOM în ianuarie au fost de circa 300 de lei pe toate pieţele.

Iar acesta poate fi doar începutul unei perioade de presiune pentru Alro, în condiţiile în care introducerea pieţei reglementate pentru casnici, coroborată cu taxa de 2% pe cifra de afaceri, va face ca energia electrică disponibilă pentru piaţa concurenţială să fie mai puţină şi mai scumpă.

Alro consumă circa 3 TWh de electricitate pe an şi este cel mai mare consumator din România.

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *