Grupul Alro, cel mai mare consumator de energie electrică din România, a trimis producătorilor de energie electrică din surse regenerabile solicitări prin care își anunță interesul pentru achiziție de energie prin PPA cu livrare fizică pe o perioadă de până la 15 ani, potrivit datelor consultate de noi.
Alro, care opereză în românia fabrica de proucție a aluminiului de la Slatina și unitatea de rafinare a aluminei Alum Tulcea, intenționează să încheie contracte de tip PPA cu livrare fizică pe perioade de 5, 10 sau 15 ani cu producători de energie din surse regenerabile. În acest sens, la începutul acestei luni, compania a trimis mai multe cereri de ofertă în piață prin care își anunță disponibilitatea de a încheia contracte cu unul sau mai mulți producători. În 31 august, potrivit datelor noastre, va avea loc o discuție cu investitorii care s-au dovedit interesați de astfel de contracte pe termen lung cu Alro.
Compania vrea să cumpere energie prin contracte cu livrare fizică pe 5, 10 și 15 ani. Cantitatea totală vizată de producătorul de aluminiu este cuprinsă între 300 GWh și 1,2 TWh anual, bandă (sau dacă nu se oferă în totalitate acest profil, producătorul trebuie să notifice până la ora 09.00 cantitatea care poate fi livrată în fiecare sfert de oră al zilei) iar cantitatea minimă cu care poate veni un ofertant este de 50.000 MWh anual. Alro arată că ofertantul trebuie să fie și deținătorul capacității de producție de energie din surse regenerabile și trebuie să aducă în acest sens și garanțiile de origine, care vor fi transferate cumpărătorului proporțional cu energia vândută. Prețul contractului este fix și este exprimat în euro. Alro accepta perioade în care producătorul nu poate livra pentru că are opriri planificate și mentenanță, dar trebuie specificat foarte clar, procentual, cuantumul energiei care nu este livrată din această cauză.
Tradițional Alro este cel mai mare consumator de energie electrică din România, cu un consum, la capacitate maximă, la o putere de 360 MW bandă, dar acum, pe fonul crizei energetice de anul trecut, compania și-a redus temporar activitatea și funcționează la 125 MW.
Interesant este și că acum ALRO este interesată de astfel de contracte de achiziție de energie din surse regenerabile pe termen lung în condițiile în care a beneficiat de o excepție de la achiziția cotei de certificate verzi, sistem care susține producția de energie din surse regenerabile, fiind unul dintre consumatorii industriali energointensivi.
Alro este implicată și în construcția, în parteneriat cu CE Oltenia, a unei centrale electrice pe gaze în ciclu combinat de 850 MW la Ișalnița.
Alro a încheiat primul semestru din 2023 cu o cifră de afaceri consolidată de 1,55 miliarde de lei, în scădere cu 25% faţă de perioada similară de anul trecut, şi o pierdere de 164 milioane de lei, comparativ cu un profit net de 15,3 milioane lei în primul semestru din 2022, ca urmare scăderii preţurilor pe pieţele internaţionale şi a închiderii temporare a rafinăriei de aluminiu, după cum a informat compania.
Alro este controlată de grupul Vimetco, controlat la rândul lui de omul de afaceri Vitali Matsitski.