Alro a studiat un proiect fotovoltaic cu hidrogen și stocare de 100 MW bandă, și a ieșit un cost de un miliard de euro. “Trebuie să stopăm minciuna”

Marian Năstase, președintele CA al Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din România, spune că rolul gazului este determinant în viitor penru a putea echilibra producția de energie din surse regenerabile și a dat exemplul costului exorbitant al unui proiect fotovoltaic cu hidrogen și stocare pe care cei de la Alro l-au studiat.

“Evident că vorbim despre hidrogen. Să vă spun cum este cu hidrogenul: Noi am studiat un proiect în care să construim un complex, un sistem bazat pe energie fotovoltaică, baterii de stocaj cu hidogen, în așa fel încât să avem 100 MW bandă – nu e mare lucru 100 MW. Știți cât costă? Un miliard de euro”, a spus Marian Năstase, care a exprimat și plastic această cifră: “nu realizăm ce înseamnă un miliard de euro, e un unu urmat de nouă zerouri, e o chestie abstractă, eu n-am văzut un miliard de euro”, a spus oficialul Alro, la o dezbatere pe teme de gaze naturale organizată de publicația “Financial Intelligence”

“Dar e o sumă fabuloasă, și știți de ce este fabiuloasă? Pentru că Uniunea Europeană a lansat o licitație pentru proiecte de hidrogen de-a lungul și de-a latul Europei, pentru toate statele membre, de 800 de milioane de euro. Deci este clar că dacă atâția bani au fost pentru proiecte de hidrogen în Europa, nu va da nimeni un sprijin de un miliard de euro, un grant de un miliard de euro pentru un proiect de 100 MW. E ilogic”, a spus Năstase.

Oficialul Alro, companie care este implicată și în proiectul centralei electrice de pe gaze de 830 MW de la Ișalnița, împreună cu CE Oltenia, se pronunță clar în favoarea continuării utilizării gazelor naturale, inclusiv în generarea de energie electrică pe viitor, în ciuda poziției Bruxelles-ului, pentru că doar așa pot fi echilibrate regenerabilele.

“Trebuie să stopăm minciuna și trebuie să înțelegem că fără gaz nu avem capacități de echilibrare. Gazul are un rol în tranziția energetică, și asta trebuie clarificat (…) Comisia trebuie să accepte că, atunci când ai o industrie cum e industria gazelor naturale, care are nevoie de capital foarte mult, și vorbim despre gazele offshore unde trebuie foarte mulți bani, nu poți să-i spui “ da, dar nu poți să-l folosești decât până în 2035”. Nu se poate. Asta e principala temă: gazul de tranziție nu este de tranziție, este principalul instrument de de echilibrare dacă vrem să ajungem în 2050 să avem o propoție covârșitoare de energie regenerabilă”, a sous Năstase.

“Cărbunele l-am scos sau am agreeat că-l scoatem, nuclearul nu poate să facă echilibrare, și ne rămâne gazul, pentru că altceva nu există. Hidroenergia e blocată, pentru că trebuie să salvăm diverse areale, deci nu ne rămâne decât gazul, care trebuie să fie principala sursă de echilibrare a Europei”, a spus Năstase

Alro Slatina a încheiat primele nouă luni din 2023 cu o cifră de afaceri consolidată de 2,24 miliarde lei, în scădere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, și cu o pierdere netă aproape 400 de milioane de lei.

„Mediul de afaceri internaţional provocator a continuat să pună o presiune şi mai mare pe activitatea noastră, cotaţiile aluminiului şi cererea încetinind. La nivel local, costurile cu utilităţile au afectat suplimentar bugetul nostru. Cu toate acestea, investiţiile pe care le-am făcut în diversificarea portofoliului de produse şi a bazei de clienţi au dat roade şi am reuşit să compensăm parţial aceste obstacole, datorită vânzărilor cantitative mai mari din trimestrul al treilea al anului 2023. În consecinţă, vom continua planul nostru de a ne asigura aprovizionarea cu energia electrică şi de a investi în tehnologie de ultimă generaţie, care vizează reducerea consumurilor şi creşterea calităţii şi a gamei de produse”, spunea Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro în comunicatul cu rezultatele financiare la nouă luni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *