Alro a investit 77 milioane de dolari în eficienţă energetică

Grupul Alro, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a implementat, în ultimii şase ani, un program de investiţii de peste 77 de milioane de dolari pentru creşterea eficienţei energetice, potrivit unui comunicat al companiei remis joi Bursei de Valori Bucureşti.

Investiţiile Alro, companie care este şi cel mai mare consumator de energie electrică din România, au vizat atât producţia de aluminiu primar, cât şi pe cea de aluminiu procesat, precum şi rafinăria de alumină. „Am pus întotdeauna accent pe îmbunătăţirea continuă a operaţiunilor noastre, înregistrând rezultate semnificative, necesare mai ales în actualul context al pieţei”, a declarat Gheorghe Dobra, CEO al Vimetco şi director general Alro Slatina.

În 2011, Alro a investit aproximativ opt milioane de dolari în programul de creştere a eficienţei energetice. Compania a înlocuit două compresoare K-250 intensive energetic cu unele moderne, scăzând astfel consumul de electricitate şi de apă pentru răcire, în procesul de producţie a aluminiului prelucrat. Anul trecut, compania a alocat şapte milioane de dolari pentru programul de eficienţă energetică implementat la rafinăria de alumină, Alum Tulcea.

„Începând cu 2005, Alro şi-a intensificat programul de creştere a eficienţei energetice în cadrul unităţilor sale, investind aproximativ 77 milioane de dolari, până la finele lui 2011. Astfel, printre principalele proiecte implementate, compania a investit peste 27 milioane de dolari pentru creşterea intensităţii curentului electric la cuvă, la halele de electroliză active, până la 120 kA. Aceasta a contribuit la obţinerea unei producţii mai mari, cu impact direct asupra reducerii consumului de electricitate pe tona de aluminiu. Între 2006 şi 2008, Alro a investit peste 26 milioane de dolari în şapte noi grupuri de transformare şi în 14 redresori la halele de electroliză 5-8.  Aceste investiţii au contribuit la reducerea consumului de electricitate”, se precizează în comunicatul remis BVB.

Programul de investiţii pentru eficienţă energetică a permis companiei să crească producţia de la 240.000 de tone de aluminiu primar în 2005, la maximul de 288.000 tone de aluminium primar în 2008, fără o majorare semnificativă a consumului de energie.

“Toată energia electrică achiziţionată de Alro, atât prin contracte directe, cât si prin intermediul platformei OPCOM, a fost şi continuă să fie folosită doar în cadrul procesului de producţie din cadrul Alro, Vimetco Extrusion si ALUM. Alro, Vimetco şi toate subsidiarele sale nu au revândut si nu intenţionează să revândă energie electrică unor terţe companii”, se menţionează în comunicat.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. ALRO este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *