Alertă: ANRE anunță posibilitatea sistării livrărilor de gaze rusești în această iarnă și impune stocuri suplimentare UPDATED

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) atrage atenţia, într-un document, că există riscul ca, la iarnă, să nu poate fi alimentaţi toţi consumatorii de gaze din România, având în vedere că există „suspiciuni rezonabile” ca fluxul de gaze din import prin Ucraina să fie redus. ANRE impune Transgaz obligații suplimentare de înmagazinare.

UPDATE: După publicarea acestui text, de pe prima pagina a ANRE au dispărut atât ordinul cât și nota sa de prezentare, preț de câteva minute. Ulterior, a apărut atât ordinul, cât și nota de prezentare, însă din ultimul document lipsesc exact paragrafele referitoare la pericolul sistării alimentării cu gaze în această iarnă. Puteți vedea aici nota de prezentare în varianta finală: nota fundamentare finala

„Având în vedere că pentru iarna 2019-2020 sunt suspiciuni rezonabile ca furnizarea gazelor naturale pe direcția Ucraina să fie redusă există riscul neasigurării cu gaze naturale pentru toți consumatorii, motivat de asemenea de capacitatea redusă a celorlalte puncte de interconectare. În aceste condiții, ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori și trecerea unor grupuri termoenergetice la funcționarea pe păcură.

În cazul apariției unei asemenea situații întreruperea furnizării gazelor naturale din direcția Ucraina va afecta întreaga regiune, atât Ungaria cât și Bulgaria fiind nevoite să declanșeze mecanismele de securitate pentru a-și proteja proprii consumatori. Ca urmare nu vor mai fi disponibile gaze naturale pe punctele de interconectare cu cele două țări”, arată ANRE.

Aceasta este pentru prima dată când autorităţile din România vorbesc de pericolul ca importurile de gaze să fie periclitate de faptul că acordurile între Rusia şi Ucraina pentru tranzitul de gaze încetează la 31 decembrie 2019.

Până acum, Transgaz afirma, în documentele publice, că partea română nu a primit nicio informare cu privire la fluxul de gaze din Rusia via Ucraina.

Citește și:

Stress test: cât supravieţuieşte România dacă ruşii taie gazul Europei. Importanţa interconexiunilor şi a Mării Negre

Precizările ANRE sunt incluse în nota de fundamentare a unui proiect de ordin, care se referă la creșterea obligațiilor de înmagazinare ale Transgaz, operatorul sistemului național de transport a gazelor naturale. Practic, se vor constitui rezerve suplimentare.

Puteți vedea și descărca Nota de prezentare a Ordinului ANRE , așa cum a fost prezentată inițial, AICI: Nota_de_prezentare_modificare_ordin_36_2016

Iată ce spune ANRE:

„În această situație, deși prin Decizia ANRE nr. 664/10.04.2019 a fost stabilit stocul minim pe care TRANSGAZ SA are obligația de a-l constitui în depozitele subterane, există riscul ca în cazul unei întreruperi a furnizării gazelor naturale din direcția Ucraina, Transgaz S.A. să nu dețină în depozite cantitatea de gaze naturale necesară operării și asigurării echilibrului fizic al sistemului de transport și nici să nu aibă posibilitatea de a achiziționa această cantitate prin mecanisme de piață.

De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că la data prezentei, capacitatea disponibilă pe punctele de interconectare Csanadpalota (cu Ungaria-n.red.) și Giurgiu-Ruse sunt limitate din punct de vedere tehnic iar
capacitățile disponibile pe aceste puncte au fost deja rezervate.
Având în vedere această ipoteză, o soluție identificată constă în realizarea unui stoc de gaze naturale în depozitele de înmagazinare subterană care să acopere cel puțin dezechilibru cu titlu deficit al utilizatorilor de rețea, înregistrat la nivelul sistemului de transport, în perioadele 1 octombrie -31 martie din anii anteriori”.

2 Comments

  1. E bine ca dupa cca 20 de ani ANRE si-a dat seama ca iarna sunt probleme cu gazele naturale .Din pacate daca se opresc gazele de la prieteni,este o iarna geroasa,ingheata apele pe aductiunile principale ,stocurile de carbune nu sunt realizate, nu sunt vagoane pentru asigurarea aprovizionarilor centralelor cu carbune etc.ANRE nu treubuie sa scoata nici-un ordin pentru ca protectiile pe SEN vor lucra si vor da afara consumatorii conform transelor deja aprobate.Din fericire cei cativa specialisti in energie vor asigura si in acest an siguranta SEN.Noroc ca in situatii grele pilele de partid se dau la o parte si ii lasa pe acesti oameni sa faca ce trebuie.Cel mai mult mi-a placut acea solutie cu inlocuirea gazului pe pacura ,pe costurile societatilor.Asta arata ca atat specialistii din ME cat si din ANRE nu au lucrat o ora in posturi de conducere intr-o centrala (imi cer scuze fata de dl SS Visan D).Daca nu stiati acesta este caz penal,Sigur daca aveti sange in p………dati ordin membrilor CA sa aprobe inlocuirea gazului cu pacura indiferent de costuri, iar ANRE sa dea un ordin prin care recunoaste costurile reale cu functionare pe pacura.Nu stiu ce decizie vor lua adm judiciari de la societatile aflate in insolventa,vor mari pierderea ?Cu aceasta pozitie a ANRE cred ca se incearca ceva de genul ,,eu v-am spus, dar voi nu a-ti facut ce trebuia,,Oricum e mobilizatoare pozitia ANRE,asa ca mai cumparati o plapuma.Noroc ca vine dl Badalau ministru ME si va rezolva toate problemele

  2. ANRE face jocul celor direct interesati in acest business.Lansam un zvon in prag de iarna cand consumul creste exponential si cream premiza pentru a creste preturile.Tipic romanesc….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *