Al patrulea record într-o săptămână: România înregistrează, din nou, cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie: 1.031 lei/MWh mâine seară. Cel mai mare preț spot al zilei din Europa

După precedentele trei recorduri trei recorduri isotice de preț din ultima săptămână, Piața pentru Ziua Următoare (PZU) de la București cunoaște noi maxime pentru energia tranzacționată joi și vândută vineri.

A fost stabilit un nou record orar al pieței spot. Astfel, energia cu livrare mâine, 6 august, la ora 21.00, s-a tranzacționat la prețul de 1.031 de lei/MWh. Este cel mai mare preț spot înregistrat vreodată pe piața de la București, precedentul record fiind de 1.000 de lei, preț atins pentru energia livrată în seara zilei de 3 august.

Prețul mediu zilnic al pieței pentru ziua următoare pentru energia tranzacționată azi cu livrare mâine a fost de 793 de lei/MWh, cu doar patru lei sub nivelul maxim istoric atins pentru energia livrată în 3 august și tranzacționată spot în 2 august.

Începând cu ora 6 dimineață, mâine România importă energie din Ungaria (singura piață dintre cele cu care cea românească este cuplată cu care avem conexiune fizică) în toate intervalele orare de până la finalul zilei.

Cel mai mare preț din Europa

Prețul mediu al pieței spot de mâine din România, 161 de euro/MWh este, de departe, cel mai mare preț spot din Europa. Suntem urmați la mare depărtare de Grecia, cu 130 de euro/MWh, în condițiile în care Grecia trece printr-o situație complicate, cu valuri de caniculă și cu incendii.

Luna august se anunță din nou una cu niveluri istorice ale prețului spot, calculat la nivel de lună. Prețul mediu al PZU, de la începutul lunii și până acum, se află la astronomicul nivel de 640 de lei/MWh, în condițiile în care media de preț a întregii luni iulie (lună cu un maxim istoric al prețului mediu) a fost de 462 de lei/MWh.

Puteți vedea situația prețurilor spot din Europa (media zilei) în infograficul de mai jos:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *