AIEA convoacă o reuninune a Consiliului guvernatorilor din cauza situației din Ucraina

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat pentru miercuri organizarea unei reuniuni a Consiliului guvernatorior „pentru a examina situaţia actuală în Ucraina”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Reuniunea „va începe la ora locală 11:00 (10:00 GMT) la sediul Agenţiei de la Viena, în Austria”, potrivit unei declaraţii transmise duminică agenţiei franceze de presă.

Directorul general Rafael Grossi „este în contact strâns cu toate părţile implicate pentru a garanta securitatea şi siguranţa instalaţiilor şi echipamentelor nucleare în Ucraina”, a precizat AIEA.

Ucraina dispune de patru centrale operaţionale şi de mai multe depozite de deşeuri radioactive, între care cel de la Cernobâl.

Centrala de la Cernobâl, scena celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986, a căzut joi în mâinile armatei ruse. Operaţiunea militară a fost urmată de o creştere a nivelurilor de radiaţie, dar care „nu prezintă niciun pericol pentru public”, potrivit AIEA.

Agenţia de la Viena a informat duminică, de altfel, despre două incidente la depozite de deşeuri, între care unul la Kiev, lovit de rachete. „Nu s-au constatat distrugeri ale clădirii sau emisii radioactive”, potrivit elementelor furnizate de autoritatea de reglementare ucraineană.

Astfel de evenimente subliniază totuşi „riscul real ca siturile ce dispun de materiale radioactive să sufere avarii în timpul conflictului, cu consecinţe potenţial grave pentru sănătatea umană şi mediul înconjurător”, a avertizat Grossi într-un comunicat.

Încă de la începutul ofensivei ruse, el a lansat în mai multe rânduri „un apel la cea mai mare reţinere pentru a evita orice acţiune care ar putea compromite securitatea” diferitelor obiective, declarându-şi „grava preocupare”.

Reuniunea de miercuri intervine în timp ce se desfăşoară convorbirile de la Viena asupra dosarului nuclear iranian, cu un deznodământ – succes sau eşec – aşteptat în zilele următoare.

Diplomaţii britanici, francezi, germani, ruşi şi chinezi s-au angajat de mai multe luni în aceste convorbiri cu Iranul, SUA participând la negocieri în mod indirect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *