AIEA a evaluat proiectul de extindere cu 30 de ani a duratei de viață a reactorului 1 de la Cernavodă

În luna februarie 2020, la solicitarea SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) a avut loc la CNE Cernavodă o misiune internațională a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică    (“AIEA”), PRE-SALTO, de evaluare a stadiului și a proiectului de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă, ca parte a sprijinului acordat de AIEA în pregătirea operării sigure pe termen lung a Unității 1 CNE Cernavodă, arată Nuclearelectrica într-un comunicat.

Scopul solicitării de către SNN a misiunii de evaluare a AIEA a fost o evaluare obiectivă și independentă a nivelului de pregătire, organizare și a programelor aferente management-ului extinderii duratei de viață cu încă 30 de ani a Unității 1 CNE Cernavodă.

Echipa internațională de evaluare a constatat o utilizare eficientă a programelor aferente derulării primei faze a proiectului, cu respectarea graficului de timp și o utilizare eficientă a experienței internaționale în proiecte de retehnologizare realizate în cadrul altor unități CANDU și a recomandat îmbunătățirea continuă a strategiei de operare pe termen lung și revizuirea permanentă a procesului corelat cu implementarea unei metodologii comprehensive în ceea ce privește structurile și componentele procesului de operare pe termen lung.

 

“Scopul solicitării unei astfel de misiuni internaționale a AIEA este să ne asiguram că Proiectul Retehnologizarii Unității 1 se desfășoară în conformitate cu cele mai înalte standarde ale AIEA și că suntem în permanență conectați la experiența internațională. Este un mod de operare obiectiv și eficient, specific industriei nucleare. Utilizăm experiența internațională și evaluările obiective pentru a manageria un proiect extrem de riguros, la timp și la cele mai înalte standarde de securitate nucleară. Importanța retehnologizarii Unității 1, implicit operarea pentru încă 30 de ani dincolo de durata de viață inițială de 30 de ani reprezintă un scop strategic atât pentru SNN, cât și pentru sistemul energetic din România, la care se adaugă îndeplinirea țintelor de mediu asumate de România” -a declarat Cosmin Ghita, directorul general al Nuclearelectrica, în comunicat.

Reamintim că retehnologizarea Unității 1 este un proiect complex, cu o durată de aproximativ 9 ani până la momentul opririi efective a Unității 1, proiect care se desfășoară, conform practicilor canadiene, în 3 etape majore:

Faza 1 – Definirea proiectului de retehnologizare (2017-2021)

Această fază se află în derulare, în prezent, și se va finaliza cu aprobarea Studiului de Fezabilitate a Proiectului de Retehnologizare a Unității 1. După finalizarea elaborării Studiului de Fezabilitate, acesta va fi supus aprobării acționarilor SNN.

În cadrul fazei 1, SNN a realizat contractarea documentațiilor suport necesare pregătirii Studiului de Fezabilitate. Una din documentațiile suport necesare pregătirii Studiului de Fezabilitate este “Evaluarea stării tehnice a structurilor, sistemelor și componentelor (SSC) Unității 1.” Aceasta reprezintă o activitate complexă, cu o durată de aproximativ 1,5 – 2 ani în care vor fi implicați specialiști atât ai SNN, cât și experți internaționali cu o vastă experiență în ceea ce privește evaluarea stării structurilor, sistemelor și componentelor a reactoarelor de tip CANDU.

Faza 2 – Pregătirea implementarii proiectului de retehnologizare (2021-2026).

Faza 3 – Implementarea proiectului de retehnologizare, oprirea planificată prelungită în vederea realizării retehnologizării (2026-2028).

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *