„Agenţii”, noii băieţi deştepţi din piaţa de energie

În piaţa de energie a apărut o nouă categorie de participanţi, care nu sunt legiferaţi, şi care fac ca factura finală a consumatorului să crească de regulă cu 1%, a declarat Petre Stroe, director general al MET Energy România, unul dintre furnizorii de top 5 din piaţa de energie.

Stroe i-a denumit „agenţi” pe persoanele fizice care nu deţin licenţă de furnizare dar care, având relaţii cu unele persoane din conducerea firmelor care consumă energie electrică, vin, în numele acestora, să negocieze achiziţia de energie cu furnizorii. Practic, aceşti agenţi intermediază relaţia furnizor-client.

Potrivit lui Stroe, între 1% şi 5% din preţul final reprezintă comisionul pe care îl primesc agenţii care încheie contractele.

„Aceştia sunt noii băieţi deştepţi din energie. De regulă, ei câştigă 1% din preţul final, dar se ajunge şi la 5%”, a adăugat reprezentantul MET. „Ei ajung uneori să câştige, stând, cât câştigăm noi, cu 50 de oameni, care muncim aici de dimineaţă până seara” a declarant Stroe, la o întâlnire cu jurnaliştii.

Stroe a explicat că, în final, consumatorul este cel care plăteşte mai mult în final, în condiţiile în care preţurile la energie sunt oricum mari şi face apel la autorităţi pentru a reglementa această practică. „Aceşti agenţi influenţează preţul. Ei nu vor dispărea, dar măcar să fie reglementaţi” a spus Stroe.

Potrivit acestuia, MET a înregistrat în acest an o marjă de profitabilitate de 2,2%,pe care o consideră rezonabilă, în condiţiile în care auditorii consideră o marjă bună pentru furnizare între 2 şi 3%.

MET România este unul dintre primii cinci furnizori de energie de pe piaţa concurenţială, cu o cotă de 9% în acest an, de la doar 0,8% în 2016. După ce a preluat afacerea nemţilor de la RWE în România, MET are circa 2.000 de clienţi cu 5.000 de locuri de consum şi este, potrivit propriilor estimări, furnizorul cu cea mai mare creştere a cotei de piaţă în acest an.

MET Group, cu baza în Ungaria, este prezent in 15 tari si cu activitate pe 28 de piete nationale de energie. Venitul consolidat la nivel de grup a fost de 7,59 miliarde euro in 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *