Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş va emite, peste o oră, acordul de mediu pentru hidrocentrala de la Răstoliţa, un proiect de 30 de ani la care nu s-a făcut mare lucru şi pe care mi-am propus să-l terminăm, a anunţat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la Palatul Parlamentului.
„Mai dau o veste bună: peste o oră, spun eu, colegii mei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş vor emite acordul de mediu pentru Răstoliţa. Este un moment istoric, ne chinuim de mult timp să facem acest lucru. La mine în birou am doar două tablouri: unul cu Ion Brătianu şi unul cu un soi de grafic cu toate perioadele, cu toate etapele pe care trebuie să le îndeplinim pentru emiterea acordului de mediu de la Răstoliţa şi sper eu ca astăzi să reuşim în sfârşit să facem acest lucru, pentru că e o restanţă veche.
E un proiect de 30 de ani, nu s-a făcut mare lucru şi pe care mi-a propus – în limita a ceea ce trebuie să fac eu, bineînţeles că grosul efortului e la Ministerul Energiei – să-l terminăm, pentru că e păcat de banii care s-au cheltuit acolo deja, îndeplinind în acelaşi timp toate exigenţele legate de protecţia mediului, de evaluarea impactului asupra mediului pe care un astfel de proiect îl va avea şi de toate directivele europene pe care trebuie să le respectăm”, a afirmat Fechet, la conferinţa Focus Energetic „Provocările iernii 2024 – 2025 pentru sistemul energetic naţional”, a spus Fechet la o conferință organizată de publicația Focus Energetic.
Potrivit lui Fechet, pentru emiterea acordului de mediu s-au parcurs toate procedurile, iar după această etapă se va putea trece la restul lucrărilor de executat.
„Au parcurs toate procedurile, au făcut dezbatere publică, au integrat toate observaţiile instituţiilor care au făcut observaţii, au ascultat opinia activiştilor de mediu, opinia ONG-urilor şi astăzi spun eu că vor emite acordul de mediu, cel puţin asta mi-au comunicat colegii mei de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.
După ce avem acordul de mediu, bineînţeles că putem trece la restul lucrărilor de executat, respectiv la autorizaţie de construire şi ce alte acte administrative trebuie emise ca urmare a obţinerii acordului de mediu. Dar partea cea mai grea şi motivul pentru care stăm pe loc de atât de mulţi ani este legată de acordul de mediu. A durat atât de mult pentru că legislaţia europeană – şi foarte bine că este aşa – spune că, atunci când ai activităţi care ar putea dăuna mediului în vreun fel, acestea trebuie bine analizate, trebuie foarte bine studiate şi, în măsura în care există un impact semnificativ, acest impact trebuie diminuat sau compensat într-un fel, pentru că nu există nicio activitate care să nu aibă vreun impact asupra mediului”, a mai spus ministrul.
Dacă va fi terminat și pus în funcțiune, obiectivul va avea o putere instalată de 35,2 MW și o producție medie de 46,3 GWh/an, într-o primă fază, urmând ca în etapa finală să urce la 117,5 GWh/an.
Proiectul hidro de la Răstolița se află pe lista celor pe care Guvernul a decis, în decembrie 2022, prin ordonanță de urgență și cu girul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), să le declare ca fiind ″proiecte de interes public major care utilizează energia regenerabilă″, scutindu-le de obligația efectuăriii evaluării de impact asupra mediului și de interdicția de reducere a Fondului forestier național prevăzută de Codul Silvic și propunându-le totodată pentru finanțare nerambursabilă europeană, prin programul REPower EU.