În condițiile în care aplicația prin care se depun proiectele de finanțare a instalațiilor fotovoltaice prin programul Administraţiai Fondului pentru Mediu a fost oprită brusc în prima zi de depunere a proiectelor şi nu a fost anunţată o data pentru redeschidere, am adresat în acest sens câteva întrebări lui Andrei Iorgulescu, Director general Direcția Generală Proiecte Administrația Fondului pentru Mediu pe această temă.
Iată întrebările şi răspunsurile primate prin e-mail:
De ce a fost mai exact necesara oprirea aplicatiei informatice in dupa amiaza zilei de 10 aprilie, la cateva ore dupa ce au inceput inscrierile?
Aplicatia a fost oprita pentru a efectua verificari asupra modului de inscriere a persoanelor fizice in cadrul Programului, asa cum am precizat si pe site-ul AFM
Cand va fi din nou utilizabila aplicatia, pentru a se putea incarca dosarele. Si cu cat timp inainte va fi facut anuntul public referitor la redeschiderea sa?
Speram sa clarificam toate aspectele in cateva zile, astfel incat sa putem relua Programul saptamana viitoare. Vom anunta din timp data si ora de reincepere a functionarii aplicatiei.
Care au fost rezultatele investigatiei AFM ca urmare a verificarilor intreprinse dupa oprirea aplicatiei
Deocamdata nu am finalizat procesul de verificare; prin urmare, nu avem rezultate inca.
Sunt deja dosare respinse in urma verificarilor? Daca da, cate, si care au fost cele mai frecvente cauze? Si ce se va intampla cu ele? Sunt respinse definitiv sau pot fi re-depuse?
Pana la momentul actual nu a fost analizat/evaluat vreun dosar de finantare.
Vor fi modificate datele Programului ca urmare a acestor verificari?
Nu stim daca se impune modificarea Ghidului de finantare a Programului dar, dupa ce vom finaliza verificarile vom putea stabili aceste aspecte.
Context
Aplicația informatică prin care cele 245 de firme agreate puteau depune proiectele de finanțare a instalării de panouri fotovoltaice prin programul AFM a fost închisă pe 10 septembrie, în aceeași zi în care a fost deschisă, la doar șase ore și jumătate de la debutul programului.
“Pentru efectuarea unor analize asupra modului de funcționare a înscrierii persoanelor fizice în cadrul Programului denumit generic Casa Verde Fotovoltaice, aplicația informatică nu va fi disponibilă începând din data de 10 septembrie, ora 16.30. Accesul în aplicație, pentru înscrierea persoanelor fizice în Program, se va relua în cel mai scurt timp, după finalizarea analizelor efectuate”, a anunțat AFM, pe pagina programului, fără a da alte detalii.
Până atunci, în aplicaţia informatică au fost înscrise peste 13.000 de cereri de finanţare din partea persoanelor fizice, ceea ce arată interesul enorm pentru acest program.
Ulterior opririi, au apărut informaţii referitoare la suspiciuni de fraudă care au condus la oprirea înscrierilor: Banii, în total 537 de milioane de lei au fost alocați pe fiecare din regiunile de dezvoltare ale ţării, iar fondurile pentru zona Olteniei au fost epuizate. Suspiciunile arată că a existat cel puţin o firmă de instalatori care a încălcat regulile,încărcând în aplicaţie, cu ajutorul unui soft (ceea ce este interzis) dosarele de finanţare mult mai rapid decât celelalte şi aşa s-ar explica epuizarea rapidă a fondurilor în zona Olteniei.
Prin programul Casa Verde Fotovoltaice, se acordă o subvenție în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei pentru instalaţii fotovoltaice pentru persoane fizice. Suma finanţată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii. Prin program se finanţează proiecte privind instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 3kWp.