Autoritatea Fondului pentru Mediu a respins deja 20 de firme de instalatori care au depus cererile de validare pentru a participa la programul de instalare de sisteme fotovoltaice subvenţionate.
AFM a publicat pe pagina de internet o centralizare cu instalatorii ale căror dosare de validare au fost deja respinse şi era arată că 20 de astfel de firme, prin care se derulează programul guvernamental de instalare de panouri fototovoltaice pentru persoane fizice, subvenţionat cu până la 20.000 de lei.
Explicaţiile respingerii dosarelor sunt diverse: cererile nu respectă formularistica, au fost depuse copii xerox şi nu originalele actelor, există datorii la stat, unele firme sunt în insolvenţă, unele nu au făcut dovada experienţei montării anterioare a unor astfel de sisteme, etc.
Puteţi vedea lista cu firmele respinse şi cu motivele respingerii AICI
AFM precizează că solicitanţii respinşi pot contesta Decizia Comitetului Director sau pot depune un nou dosar de validare. “Contestaţiile se pot depune, conform Ghidului de finanțare, în termen de 5 zile lucrătoare de la data comunicării rezultatelor, respectiv de la data publicării pe pagina de internet a Autorităţii a listei instalatorilor respinşi, respectiv până la 07.03.2019 inclusiv. Contestaţiile pote fi transmise prin orice mijloc care asigură confirmarea recepţionării acestora de către Autoritate în interiorul termenului menționat mai sus”, spune AFM.
Situaţia nu este deloc îmbucurătoare, în condiţiile în care, potrivit unei centralizări pe care o puteţi citi AICI, ultimele date arată că 107 astfel de firme s-au înscris până acum pentru a fi validate în programul care permite teoretic montarea a 30.000 de sisteme fotovoltaice subvenţionate la nivel naţional.
Tocmai pentru a asigura o mai mare participare la program, AFM a anunţat că a extins până la 15 martie termenul până la care firmele de instalatori se pot înscrie în program. Vechiul termen era 1 martie.
Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice presupune o subvenţie de până la 20.000 de lei (maximum 90% din valoarea investiţiei) acordată de AFM persoanelor fizice care îşi instalează acasă sisteme fotovoltaice. Programul se derulează însă prin intermediul firmelor de instalatori validate de AFM, cele care instalează,iniţial pe banii lor şi în mai mică măsură ai solicitanţilor, echipamentele beneficiarilor şi apoi primesc subvenţia de la stat.
Detalii, în linkul de mai jos: