AFM nu a decontat nicio lucrare în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” – Greenpeace

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” s-a împotmolit din nou, chiar şi pentru cei care au fost declaraţi admişi în program, iar Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) nu a făcut încă nicio decontare până la ora actuală, susţin reprezentanţii Greenpeace România, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

„Semnalăm acest nou blocaj al programului AFM, pentru că vrem ca declaraţiile autorităţilor legate de sprijinirea energiei regenerabile să nu rămână doar vorbe. Zeci de mii de români şi-au arătat deja interesul pentru a-şi produce energia mai curat, cu impact scăzut asupra climei şi mediului. Iată, însă, că o instituţie care ar trebui să finanţeze proiectele de mediu din România nu-şi face treaba, sabotând de doi ani stimularea financiară a prosumatorilor”, afirmă Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România şi administrator al comunităţii online Protecţia Prosumatorului.

Conform organizaţiei de mediu, peste 13.000 de cetăţeni ar trebui să primească finanţare din partea AFM pentru a-şi monta un sistem fotovoltaic şi a deveni prosumatori, respectiv cetăţeni care îşi produc singuri şi curat energia. Ghidul de finanţare prevede că montajul se face doar de către instalatori validaţi de AFM, aceste firme acoperind cheltuielile, respectiv 90% din proiect, în limita sumei de 20.000 lei, pentru un sistem de minim 3 kW, până la momentul decontării.

„Montajele au început în luna august, iar primele cereri de decontare pentru aceste lucrări au fost depuse de instalatori la AFM la mijlocul lunii septembrie. Conform declaraţiilor instalatorilor contactaţi de Greenpeace, AFM nu a decontat nicio lucrare. Acest lucru creează probleme financiare instalatorilor, care se tem să continue instalările. Termenul dat de AFM pentru implementarea proiectelor este de 8 luni de la data semnării contractului de finanţare nerambursabilă, o parte din această perioadă neputând fi utilizată pentru montaje din cauza posibilelor condiţii neprielnice aduse de sezonul rece. Săptămâna trecută, Greenpeace a solicitat printr-o adresă oficială informaţii referitoare la implementarea programului Casa Verde Fotovoltaice. AFM nu a remis deocamdată un răspuns”, se menţionează în comunicatul citat.

Reprezentanţii Greenpeace România precizează că AFM a „uitat” să relanseze Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, îmbunătăţit, în octombrie

„Nici a doua sesiune de înscriere nu a fost lansată în luna octombrie, aşa cum declaraseră în luna august reprezentanţii AFM. În 2020, aproape jumătate dintre cei 26.000 de cetăţeni care au aplicat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice au fost respinşi, cei mai mulţi pe motivul ‘documentelor expirate’, tocmai din vina amânărilor generate de AFM şi a comunicării defectuoase a instituţiei. Drept consolare, AFM i-a invitat în repetate rânduri pe aplicanţii respinşi în prima rundă – inclusiv prin intermediul mass-media – să se reînscrie la o nouă ediţie a programului în toamna acestui an. Promisiunile nu s-au concretizat”, subliniază activiştii de mediu.

„Casa Verde Fotovoltaice” este un program de finanţare prin care Administraţia Fondului pentru Mediu îşi propune creşterea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Indicatorul de performanţă al programului îl reprezintă cantitatea totală de gaze cu efect de seră (kg CO2) redusă, prin instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice calculată pe toată perioada de monitorizare a proiectului.

Pentru a combate schimbările climatice, Uniunea Europeană (UE) intenţionează să crească ţinta pentru reducerea gazelor cu efect de seră pentru 2030 de la 40% la o valoare mult mai ambiţioasă ce se negociază în prezent (55% – 60%).

„România riscă să rateze aceste ţinte asumate, chiar dacă primeşte sprijin financiar european pentru a produce mai multă energie verde”, notează Greenpeace.

Programul Naţional „Casa Verde Fotovoltaice” prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională şi asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la Administraţia Fondului pentru Mediu.

Prin acest program se estimează că 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *