AFM a aprobat dosare de finanţare pentru 115 gospodării izolate în Programul pentru sisteme fotovoltaice

Şapte dosare au fost acceptate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru instalarea de sisteme fotovoltaice în 115 gospodării izolate din România, se arată într-un comunicat al instituţiei, transmis marţi Agerpres.
„În România timpurilor noastre, ne este foarte greu să ne imaginăm că încă există gospodării fără curent electric, astfel că acest program este gândit ca un sprijin oferit atât autorităţilor publice locale care au pe raza teritorială gospodării izolate şi îşi doresc să asigure un trai decent locuitorilor, cât şi, în mod direct, oamenilor care nu au energie electrică în case. Aceştia nu trebuie să plătească nimic, pentru că finanţarea se acordă în procent de până la 100%, în limita a 25.000 lei pentru o gospodărie. Finanţarea este gestionată de autoritatea publică locală de care aparţine gospodăria respectivă şi se alocă eşalonat, pe toată durata implementării proiectului. În această sesiune, au fost acceptate 7 dosare care au solicitat finanţare pentru 115 gospodării izolate. Pe lângă obiectivul de mediu care vizează creşterea eficienţei energetice a locuinţelor şi îmbunătăţirea calităţii aerului, prin producerea de energie electrică din surse regenerabile şi prin reducerea cantităţii de combustibili convenţionali utilizaţi, acest program are şi o importanţă deosebită pentru oamenii care nu au acces la reţeaua naţională de energie, pentru că le va permite să-şi desfăşoare mai uşor activităţile casnice cotidiene”, a declarat preşedintele AFM, Mihail-Dan Dojană.

Lista dosarelor aprobate în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice este publicată pe site-ul AFM.

Potrivit sursei citate, complementar programului care se adresează persoanelor fizice ce doresc să-şi instaleze panouri fotovoltaice pentru consum propriu şi pentru livrarea surplusului în reţeaua naţională de energie, AFM derulează şi programul care vizează instalarea sistemelor fotovoltaice pentru gospodăriile izolate.

Concret, de acest program beneficiază casele neracordate la reţeaua electrică care sunt situate la o distanţă de cel puţin doi kilometri faţă de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice.

Sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice s-a încheiat la data de 31 ianuarie 2020.

Programul se adresează unităţilor administrativ-teritoriale care se regăsesc în lista potenţialilor beneficiari pentru care se pot depune cereri de finanţare, numărul de gospodării şi sumele alocate acestora, publicată pe site-ul AFM. Suma alocată sesiunii de finanţare pentru acest an este de 230 milioane lei, iar finanţarea nerambursabilă acordată de AFM este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei (inclusiv TVA) pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie.

Finanţarea se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului. Potrivit AFM, în cadrul unei sesiuni de finanţare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în lista potenţialilor beneficiari publicată pe site-ul instituţiei. Pentru fiecare gospodărie se poate obţine finanţare o singură dată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *