Lista dosarelor aprobate în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice este publicată pe site-ul AFM.
Potrivit sursei citate, complementar programului care se adresează persoanelor fizice ce doresc să-şi instaleze panouri fotovoltaice pentru consum propriu şi pentru livrarea surplusului în reţeaua naţională de energie, AFM derulează şi programul care vizează instalarea sistemelor fotovoltaice pentru gospodăriile izolate.
Concret, de acest program beneficiază casele neracordate la reţeaua electrică care sunt situate la o distanţă de cel puţin doi kilometri faţă de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice.
Sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice s-a încheiat la data de 31 ianuarie 2020.
Programul se adresează unităţilor administrativ-teritoriale care se regăsesc în lista potenţialilor beneficiari pentru care se pot depune cereri de finanţare, numărul de gospodării şi sumele alocate acestora, publicată pe site-ul AFM. Suma alocată sesiunii de finanţare pentru acest an este de 230 milioane lei, iar finanţarea nerambursabilă acordată de AFM este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei (inclusiv TVA) pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie.
Finanţarea se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului. Potrivit AFM, în cadrul unei sesiuni de finanţare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în lista potenţialilor beneficiari publicată pe site-ul instituţiei. Pentru fiecare gospodărie se poate obţine finanţare o singură dată