Cifra de afaceri brută pentru segmentul de distribuție al carburanților din Grupul Rompetrol a crescut în primele nouă luni din 2021 cu 31% față de perioada echivalentă din anul precedent, până la 2,3 miliarde de dolari, potrivit datelor financiare ale companiei, publicate recent.
Profitul net al lanțului de distribuție a crescut și el, cu 30% față de aceeași perioadă a anului precedent, cu 30%, și a ajuns la 29,5 milioane de dolari americani.
“Vânzările de carburanți (în zona de retail și en-gros), pentru primele 9 luni ale anului 2021 s-au ridicat la 1,55 de milioane tone, +7% fata de perioada similară a anului trecut, dintre care cele vândute în retail au avut o creștere de 19% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020”, arată compania.
Grupul Rompetrol a reușit acest avans al vânzărilor în condițiile în care în vară a avut loc accidentul de la rafinăria Petromidia, care a determinat închiderea ei până la finalul lui octombrie. Iată ce spune compania:
“În trimestrul III 2021, segmentul de distribuție a fost influențat de incidentul de la rafinăria Petromidia din 2 iulie 2021, în urma căruia a fost stopată activitatea de producție din cadrul rafinăriei până spre finalul lunii septembrie 2021, iar necesarul de produse petroliere a fost asigurat prin import si achiziții din piața internă. În ciuda condițiilor nefavorabile, compania a facut eforturi substanțiale pentru asigurarea, în mod constant, a produselor petroliere în stații, atât în stațiile proprii, cât și în stațiile Rompetrol Partener.
Astfel în trimestrul III 2021, vânzările realizate în retail au fost cu 14% mai mari decât în aceeași perioadă a anului 2020, cu două recorduri importante realizate în stațiile de vânzare produse petroliere în timpul lunii august 2021: cele mai mari vânzări lunare și cele mai mari vânzări zilnice, obținute în ziua de 13 august. Vânzările de carburanți angro au fost impactate și de evenimentul de pe calea ferată în zona Fetești din 29 iulie 2021, care a sistat transferul produselor catre depozite pentru circa două săptămâni.
Astfel, de la începtul lunii iulie până la mijlocul lunii august vânzările pe segmentul angro au fost afectate semnificativ, iar la nivelul trimestrului III se înregistrează vânzări angro cu 32% mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020”.
Afaceri mai mari din prețuri mai mari
Dincolo de creșterea volumelor livrate, creșterea afacerilor este explicată și prin scumpirea produselor petroliere, o realitate cu care șoferii români se confruntă de la începutul acestui an.
“În primele nouă luni ale anului 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, cotațiile Platts (FOB Med Italy-mean), exprimate în moneda de referință, USD, au fost, în medie, cu aproximativ 51,5% mai mari pentru motorină și cu aproximativ 71% mai mari în cazul benzinei.
În primele 9 luni ale anului 2021 moneda nationala RON s-a apreciat în medie cu aproximativ 4% in fața dolarului american, comparativ aceeași perioadă a anului 2020 și astfel prețul internațional al motorinei a crescut în moneda națonală (RON) cu aproximativ 45% iar prețul internațional al benzinei a crescut, în RON, cu aproximativ 63%”
La sfârșitul lunii septembrie 2021, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 1.179 puncte de comercializare, incluzand aici rețeaua de stații proprii, stații partener sau stații mobile. Rețeaua de benzinării Rompetrol este prezentă în România, Republica Moldova, Bulgaria și Georgia.