Ministerul Energiei estimează că va vinde în acest an 26,7% din pachetul de acţiuni pe care îl deţine la Rompetrol Rafinare Constanţa.
În proiectul de buget al activității de privatizare a Ministerului Energiei pe 2018 sunt prevăzute venituri totale de 1,073 miliarde lei din „implementarea prevederilor strategiilor de privatizare la societățile Rompetrol Rafinare SA și Electrocentrale București”.
Acest lucru înseamnă că, în final, în acest an, Guvernul pare dispus să tranşeze în sfârşit afacerea Rompetrol, o chestiune veche de 14 ani.
În anul 2013, KMG Internaţional, noua denumire a grupului Rompetrol, cumpărat de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunaiGas, s-a angajat să plătească 200 milioane dolari în schimbul preluării unei participații de 26,7% din capitalul Rompetrol Rafinare de la Ministerul Energiei, din deținerea totală de 44,7% din acțiuni a ministerului.
Anagajamentul face parte din celebrul memorandum semnat de Guvernul Ponta cu grupul kazah KazMunaiGas pentru reglementarea fostelor datorii de 600 de milioane de dolari ale Rompetrol către buget, care care încă nu a fost pus în practică şi a a cărui operaţionalizare a fost amânată de 16 ori, desi a fost aoptată o hotărâre de Guvern în acest sens.
Înţelegerea prevedea şi constituirea unui fond de investiţii kazah-român (KMG International – 80%, statul roman-20%), cu o valoare estimată de pana la aproximativ 1 miliard USD. Kazahii urmează să aloce 150 de milioane de dolari acestui fond, dintre care 30 de milioane în contul statului român. Restul, de până la un miliard de dolari, vor fi atraşi de la investitori din piaţă.
Statul român va păstra o participație, de 20% din capitalul social al fondului, pentru o perioadă de minimum 5 ani, perioadă în care nu va avea loc nicio reducere a acesteia prin majorare de capital, vânzare-cumpărare sau prin orice altă metodă.
Banii vor fi investiţi în proiecte energetice din România, au promis kazahii, care au estimat că, în urma efectului multiplicator, vor aduce 2.000 de noi locuri de muncă, iar durata de viaţă a fondului este de şapte ani.
Statul va fi obligat să organizeze o licitaţie internaţională pentru vânzarea pachetului, dar este foarte puţin probabil să ofere altcineva mai mult pentru acest pachet. Dacă pachetul va fi răscumpărat de partea kazahă, cel mai probabil va fi demarat şi proiectul fondului.
Puteţi citi AICI istoria de 14 ani a afacerii Rompetrol şi de ce nu s-a terminat până acum
De fapt, statul a făcut primii paşi în acest sens încă din toamna anului 2016. Atunci, Societatea de Administrare a Participaţiilor Statului în Energie (SAPE), a încheiat un contract de consultanţă cu avocaţii de la Cunescu, Balaciu şi Asociaţii, care să asiste statul pentru crearea acestui fond.
În primăvara anului trecut, grupul chinez CEFC a anunţat că a semnat cu KazMunaiGas un acord pentru cumpărarea a 51% din Grupul Rompetrol, după care a anunţat investiţii de trei miliarde de dolari pentru consolidarea şi extinderea afacerii. Afacerea încă nu a fost finalizată, inclusiv din cauza amânării opraţionalizării memoranumului şi cel mai probabil va avea loc în acest an, după ce statul îşi va vinde participaţia.