Afacere românească: Electrica primeşte mai mult de jumătate din energia hidro, cea mai ieftină din ţară, pentru consumul pieţei reglementate. DOCUMENT

Electrica va primi, de departe, cea mai mare cantitate de energie de la Hidroelectrica, pentru a furniza, în regim reglementat, energia electrică pentru clienţii din piaţa reglementată în prima jumătate a anului trecut, potrivit primelor date pe care am reuşit să le obţinem legate de alocările făcute de ANRE.

Hidroelectrica, cel mai mare şi mai ieftin producător de energie electrică din România, a fost obligată de Autoritatea de Reglementare să vândă, în prima jumătate a anului viitor, 1,83 TWh de energie electrică furnizorilor de ultimă instanţă pentru consumul populaţiei reglementate.

Din cei 1,83 TWh de energie hidroelectrică ce trebuie să ajungă la cei patru FUI, Electrica, Enel, CEZ şi E.On, cea mai mare parte, adică 1,01 TWh (55% din total) a fost alocată de ANRE companiei Electrica.

Este vorba despre cea mai ieftină energie electrică din ţară, mult sub preţul pieţei, pe care Hidroelectrica este obligată să o vândă anul viitor la preţul reglementat de 102,5 lei/MWh, chiar mai mic decât cel din anul precedent, când a fost de 112 lei/MWh.

Puteţi vedea contractul semnat între Hidroelectrica şi Electrica, cu tot cu graficul de livrare pentru fiecare zonă de reţea, aici:

Contract 2020 Electrica Furnizare Hidroelectrica 

Nu ştim cât au fost alocaţi celorlalţi FUI, până la această dată mai ştim că CEZ a primit, pentru clienţii săi de la reglementat, 200 GWh.

Alocarea poate părea firească, dincolo de faptul că este o afacere între Hidroelectrica şi singura companie de furnizare la care statul român este cel mai mare acţionar, cu circa 40% în acest caz. Electrica, în cele trei zone de reţea pe care le deţine (Transilvania Nord şi Sud, Muntenia Nord) are totuşi cei mai mulţi clienţi în piaţa reglementată, circa 3,36 milioane, din numărul total de 3,54 milioane-foarte puţini clienţi Electrica sunt în piaţa liberă. Enel, care controlează şi ea furnizarea reglementatatăt tot în trei zone de reţea, are un număr comparabil de clienţi, trei milioane, dar doar un milion sunt încă în piaţa reglementată, iar restul în piaţa liberă, deci alocarea de cantităţi reglementate la preţuri mici este mai redusă.

Pe de altă parte, atunci când a făcut alocarea, este posibil ca ANRE să fi luat în calcul şi amploarea costurilor nerecuperate din trecut, care trebuie recuperate de furnizori, prin facturi, până la finalul anului 2020. Or, din cele 250 de milioane, cât ar fi această pierdere (cel puţin, datele sunt din toamnă), circa 140 de milioane ar reveni doar Electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *