Adrian Volinitiru, fostul șef al Romgaz, s-a angajat CEO al unei companii de minerit axată pe metale rare

Adrian Volintiru, demis de la conducerea Romgaz în ianuarie, este acum CEO la o companie din minerit, Romanium Metal, axată pe metale rare.

“Firma se ocupă cu explorarea și exploatarea metalelor rare și a neferoaselor, vorbesc aici despre beriliu, litiu, cupru, nichel. Este activă doar în România, sunt patru lucrări de prospecțiuni și exploatare”, ne-a spus Volintiru, solicitat să comenteze informația pe care am găsit-o pe contul lui personal de pe o rețea de socializare.

Potrivit datelor Termene.ro, Romanium Metal a fost înființată în 2018 și este deținută, în părți egale, de Luca Gheorghe și Luca Ioana. Date despre această firmă nu sunt foarte multe, dar cei doi pare că sunt activi în alte companii care se ocupă de minerit și metale rare.

Spre exemplu, cei doi, care l-au luat pe Volintiru CEO la firma lor, mai dețin compania Global Centurions SRL, care apare tot într-un context legat de metalele rare. Iată-l mai jos:

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a organizat în toamna 2019 trecut o procedură de licitație, neanunțată public, în vederea atribuirii unei licențe de explorare a unui perimetru cu posibile zăcăminte de cobalt și litiu din vestul României, vitale pentru industria aflată în plin avânt a bateriilor, după cum a scris publicația Profit.ro.

Subsidiara românească a companiei canadiene Leading Edge Materials, specializată în exploatarea mineralelor și metalelor rare, care deține în Suedia una dintre cele mai mari mine de grafit din lume, a solicitat ANRM o licență de explorare pentru perimetrul Bihor Sud, în vederea unei eventuale dezvoltări ulterioare a potențialelor zăcăminte de cobalt și litiu de acolo.

Însă, după cum a scris Profit.ro, interesată de acest perimetru era și firma Global Centurions. Aceasta a deschis un proces la Curtea de Apel București împotriva ANRM, prin care a solicitat anularea procedurii de licitație pentru licența de explorare a perimetrului Bihor Sud înainte de declararea unui câștigător. În consecință, procedura competitivă a fost suspendată. Anul trecut, instanța a respins solicitarea celor de la Global Centurions, sentință care poate fi atacată cu apel, după cum a mai scris Profit.ro.

Pe lângă aceste două firme, Luca Gheorghe și Luca Ioana mai apar acționari, tot așa, fiecare cu câte 50% în companiile Solace Mining, Ene-Min Development SRL și Augustine Trading Proffesionals SRL.

Consiliul de Administrație al Romgaz l-a revocat în ianuatrie pe Constantin Adrian Volintiru din funcția de director general al Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, decizie pe care Volintiru a calificat-o inexplicabilă. El fusese numit în funcţia de director general al Romgaz în iunie 2018, iniţial pe o perioadă de 4 luni. Ulterior, în octombrie 2018, a fost numit pe această funcţie pentru un mandat de patru ani.

Adrian Volintiru a fost secretar de stat în Ministerul Economiei în perioada noiembrie 2013 – martie 2014 şi preşedinte al Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului în perioada noiembrie 2012 – noiembrie 2013.

Acesta a ocupat şi diverse funcţii de conducere în companii precum Poşta Română (preşedinte CA), Vulcan (director general), Upetrom 1 mai (director general), Rompetrol Downstream şi Rompetrol Rafinare (director financiar) etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *