Acuzaţie dură: Ministerul Energiei presează Hidroelectrica să facă investiţii nerentabile

Remus Borza, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, cel mai mare priducător de energie electrică din România acuză oficialii Ministerului Energiei că presează asupra conducerii companiei să facă investiţii în proiecte care nu sunt fezabile din punct de vedere al producţiei de energie elctrică.

„Există o presiune din partea Ministerului Energiei, pe directoratul Hidroelectrica, să reia finanţarea unor investiţii istorice, începute în anii ’80. Nu contest rolul social al acestor investiţii , dar ele nu sunt rentabile pentru producţia de energie electrică, doar 20% din investiţie este pentru energie. Aceste proiecte trebuie finanţate de la bugetul de stat, nu  din banii Hidroelectrica”, a spus Remus Borza.

Borza, fost administrator al firmei Euro Insol, este acum deputat ALDE, formaţiune politică ce controlează şi Minuisterul Energiei, instituţie care are în subordine şi Hidroelectrica. El a refuzat totuşi să specifice cine anume face aceste presiuni.

Printre investiţiile care nu ar fi rentabile din punct de vedere al producţiei de energie ar fi barajele Runcu-Firiza, Făgăraş-Hoghiz, Valea Sadului sau Paşcani.

“Sun debite mici, căderi mici, volume mici de apă. Am ajunge la un cost de producţie de 300 de lei MWh, ese nerentabil, acum preţul în piaţă de este de 150 de lei” a mai spus Borza, care, în trecut, a avut aceeaşi poziţie şi în cazul hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj, inaugurate de Hidroelectrica pe Olt.

Borza spune că, dacă ar continua aceste investiţii, s-ar ajunge la un cost de de 20 de milioane de euro pentru un MW instalat, de 10 de ori mai mult decât maximumul admis în industrie. El a mai afirmat că Hidroelectrica a investit deja, de a lungul anilor, un miliard de euro în aceste proiecte care, dacă ar fi terminate, ar mai costa încă două miliarde de euro.

Pentru ce e rentabil, Guvernul pune însă beţe în roate

Fostul administrator judiciar a dat exemplul unor investiţii în proiecte hidroenergetice care sunt rentabile din punct de vedere energetic, dar care se mişcă foarte încet din cauza autorităţilor. “Răstoliţa, o investiţie de 200 de milioane de euro. Avem şi echipamentele puse acolo, care este posibil să se şi degradeze între timp. Din 2012, stăm însă după cinci Guverne ca să dea o hotărâre de despăgubire pentru terenuri”, a spus Borza.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, şi cea mai profitabilă societate de stat. Compania, care are centrale cu o putere instalată de circa 6.400 MW, şi asigură într-un an normal cam o treime din consumul naţional de energie electrică, a obţinut în primele trei luni ale anului un profit net de 482 de milioane de lei.

Compania are un buget de investiţii de 1,2 miliarde de euro pentru perioada 2015-2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *