Acordul investitorilor pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, cu chinezii, se va semna de Ziua Europei, 9 mai

În data de 9 mai, se va semna forma finală a acordului între Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power pentru societatea care va construi, în parteneriat public-privat, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucelare de la Cernavodă, potrivit unor surse din piaţa de energie.

Acordul investitorilor va fi semnat la data de 9 mai şi el practic consfinţeşte înfiinţarea societăţii româno-chineze care va derula proiectul finalizării reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, o investiţie de peste 6 miliarde de euro.

Semnarea acordului final are loc după ce, la data de 10 aprilie, acţionarii Nuclearelectrica  au aprobat in AGA  Acordul Investitorilor în forma preliminară cu privire la Unitățile 3 și 4 de la CNE Cernavodă, între China General Nuclear Power Corporation și CGN Central and Eastern Europe Investment (RO) CO.S.A. și Societatea Națională Nuclearelectrica SA.

Acordul Investitorilor in forma preliminara prevedea infiintarea societatii de proiect (JVCo) avand drept scop limitat sa fie singura platforma tehnica si operationala pentru dezvoltarea ulterioara a Proiectului, dupa aprobarea si incheierea Acordului Investitorilor.

Noua companie de proiect (JVCo) are, la infiintare, un capital social de 90.000 lei, urmand ca prin majorare de capital sa se ajunga la echivalentul maxim de 4.080.000 EUR, cu mentinerea cotelor de participare in actionariat de 51% CGN si 49% SNN, conditionat de aprobarea si incheierea Acordului Investitorilor, respectiv a documentului final al tranzactiei asa cum este prevazut in Strategia Revizuita. JVCo – societate pe actiuni, va fi infiintata in temeiul Legii 31/1990 privind societatile si va avea o durata initiala de 2 ani.

Compania se va ocupa de proiectul construcţiei, în regim de parteneriat public-privat, a reactoarelor 3 şi 4, un proiect de circa 6 miliarde de euro.

România are un acord de principiu pentru construirea reactoarelor cu compania chineză China General Nuclear Power (CGN). La această valoare însă, partenerul chinez trebuie să se asigure că îşi va recupera banii investiţi, cu profitul aferent, din vânzarea pe piaţă a energiei electrice. De aceea, Guvernul intenţionează să introducă sistemul contractelor de diferenţă, prin care investitorului să i se garanteze recuperarea investiţiei cu profitul aferent.

Mai multe detalii despre acest mecanism puteţi citi aici:

Consumatorii de electricitate vor plăti, anual, până la 340 mil. euro, în factură, pentru susţinerea investiţiilor în energie. Apar contractele de diferenţă

Cele două unităţi, care ar uma să fie construite cu tehnologie canadiană CANDU, ar însemna până la 14% din consumul naţional de energie electrică al României.

Centrala nucleară de la Cernavodă are două reactoare de câte 700 de MW, dar a fost concepută să aibă cinci, şi a fost pusă în operare comercială în anul 1996.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *