Acordul giganților: Rusia va livra Chinei gaz timp de 30 de ani

Rusia va finaliza, până la 10 iunie, un acord cu Chima pentru livrarea unei cantităţi de 68 de miliarde de metri cubi anual, timp de cel puţin 30 de ani, potrivit Ria novosti.

“Până la 1o iunie, Gazprom şi CNPC (China National Petroleum Corporation) vor termina negocierile şi vor pregăti contractul” a declarat vice-premierul rus Igor Sechin, după cea de-a şaptea rundă de negocieri pe probleme de energie între Rusia şi China.

Până acum, cele două părţi nu au ajuns la un consens în privinţa preţului gazului, dar Gazprom intenţionează să reia discuţiile pe această temă cu ocazia vizitei la St Petersburg a preşedintelui chinez, care va avea loc în această lună. Până acum, discuţiile dintre cele două părţi vizau livrarea de către Gazprom a doar 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, începând din 2015.

Până la sfârşitul anului, Rusia şi China ar putea încheia şi un acord privind construirea, în comun, a unei rafinării, în condiţiile în care între companiile petroliere ruse şi CNPC există un acord de livrare de ţiţei, în valoare de 22 de miliarde de dolari, primele cantităţi fiind livrate în ianuarie 2011.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *