Miliardarii ruşi cu care BP este asociat în consorţiul TNK-BP au reuşit să anuleze în instanţă acordul prin care englezii voiau să exploreze, în parteneriat cu Rosneft, perimetre din nordul îngheţat al Rusiei.
Acordul istoric dintre grupul britanic BP şi compania rusă Rosneft a fost respins de o instanţă de arbitraj din Rusia, după ce a fost contestat de miliardarii ruşi cu care BP desfăşoară activităţi prin joint-venture-ul TNK-BP.
Acordul, semnat la începutul anului, presupunea un schimb de acţiuni (5% BP contra 9,5% Rosneft, pachetul BP fiind evaluat la 7,8 miliarde de dolari) şi accesul grupului britanic la perimetrele din zona arctică, în care, anterior, doar companiile ruse aveau acces. O încercare pentru BP de a contracara efectele negative ale dezastrului din Golful Mexic.
Acordul a fost însă contestat de consorţiul rus Alfa Acces Renova, cu care BP este implicat în consorţiul TNK-BP, a treia companie petrolieră din Rusia, prin care grupul britanic face afaceri în această ţară. Consorţiul susţine că avea deja încheiat un acord cu BP referitor la explorarea de noi perimetre în Rusia.
BP şi-a exprimat, într-un comunicat, dezamăgirea faţă de această decizie şi a anunţat că este în căutarea unor soluţii care să rezolve diferendele cu miliardarii ruşi de la Alfa Acces Renova, astfel încât acordul cu Rosneft să poată continua. Partea rusă TNK-BP ceruse să intre, în locul BP, în parteneriarul cu Rosneft, pentru explorarea a 125.000 kmp din nordul Rusiei, dar partea britanică a consorţiului a refuzat.
De fapt, potrivit unor relatări din presa de la Moscova, miliardarii ruşi ar dori în final să-şi vândă cota din TNK-BP, pentru cel puţin 30 de miliarde de dolari şi acţiuni la Rosneft.