Acord nuclear cu Franța, după cel cu SUA: Orano se va implica în construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Premierul Ludovic Orban a spus azi după întâlnirea cu premierul francez Jean Castex că s-a semnat un acord de colaborare intre Nuclearelectrica și Orano pentru proiectarea construcției reactoarelor 3 si 4 si și modernizarea reactorului 1, scrie economica.net.

„Azi Nuclearelectrica a semnat un acord cu Orano, în cadrul parteneriatului strategic România – Franța, pentru proiectarea construcției reactoarelor 3 și 4 și pentru modernizarea și reparația capitală a reactorului 1 de la Cernavodă”, a declarat premierul Ludovic Orban, după întâlnirea oficială cu premierul Franței Jean Castex, la Paris.

România a semnat recent la Washington un acord  cu SUA pentru  construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și în recondiționarea unității 1. Este un proiect în valoare de opt miliarde de dolari coordonat de una dintre cele mai mari firme de construcții din Statele Unite. Vor participa și companii din țara noastră, dar și din Franța și Canada. Acordul interguvernamental care pune în mișcare acest proiect a fost semnat vineri, la Washington, de ministrul economiei, Virgil Popescu, și omologul său american.

Orano este o companie multinațională cu sediul în Châtillon, Hauts-de-Seine, Franța, deținută în trecut de Areva și aflată acum sub controlul statului francez. Compania are activități în tot ciclul nuclear, de la exploatarea uraniului (al doilea producător din lume), îmbogățire, logistică, inginerie, reciclarea combustibilului uzat, decomissioning de unități nucleare. Are 16.000 de angajați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *