Acord între KazMunayGas și SOCAR, pentru creșterea tranzitului de țiței kazah prin Azerbaidjan

Companiile petroliere nationale din Kazahstan și Azerbaidjan, KazMunayGas și SOCAR, au semnat un acord privind creșterea treptată a volumului de petrol kazah tranzitat pe teritoriul Republicii Azerbaidjan și un memorandum de cooperare strategică privind cumpărarea și vânzarea de petrol kazah, arată un comunicat de presă al companiei kazahe.

Documentele au fost semnate de președintele Consiliului de administrație al KMG, Magzum Mirzagaliyev, și de președintele SOCAR, Rovshan Najaf, în prezența președinților celor două state. Republicii Kazahstan și Republicii Azerbaidjan.

Acordul privind creșterea treptată a volumului de tranzit al petrolului kazah prin teritoriul Republicii Azerbaidjan prevede o creștere pe ruta Aktau-Baku-Tbilisi-Ceyhan la 2,2 milioane de tone pe an.

În cadrul acestui acord, părțile vor continua să discute aspecte legate de reducerea tarifelor de transport de-a lungul rutei Aktau-Baku-Tbilisi-Ceyhan, precum și de transportul petrolului kazah pe ruta Baku-Supsa, mai arată comunicatul.

în 2022, KMG și SOCAR au încheiat un acord privind tranzitul de petrol pe ruta Aktau – Baku – Tbilisi – Ceyhan, cu un volum anual de 1,5 milioane de tone.

Memorandumul de cooperare strategică privind cumpărarea și vânzarea de petrol kazah definește condițiile și principiile generale pentru cumpărarea și vânzarea de petrol kazah în vederea prelucrării ulterioare în rafinăriile SOCAR, precum și a comercializării ulterioare pe piețele regionale și globale, mai arată comunicatul.

„Documentele pe care le-am semnat astăzi reprezintă o contribuție suplimentară la consolidarea parteneriatului strategic dintre companiile noastre în ceea ce privește transportul petrolului kazah pe piețele mondiale”, a remarcat Mirzagaliyev.

Ambele companii sunt prezente pe piața din România. KazMunayGas este proprietarului grupului Rompetrol, cu activități de rafinare a petrolului, stocare, și distribuție a produselor petroliere, iar SOCAR operează o rețea de benzinării la noi în țară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *