Ministerul Energiei anunță repornirea grupului energetic de la Paroșeni duminică seara, un moment important ce marchează o funcționare continuă a termocentralei pentru următoarele 14 zile. Aceasta este prima dată după ani de zile când Termocentrala Paroșeni va funcționa fără întrerupere pentru o perioadă atât de lungă, arată intstituția într-un comunicat. Se fac și angajări pentru extracția cărbunelui.
„În ultimii ani, termocentrala a funcționat limitat, două zile pe săptămână, cu costuri foarte mari. Programul a fost modificat la cinci zile funcționare continuă odată cu devenirea funcțională a Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ). Datorită eforturilor și optimizărilor recente, acum centrala poate opera pentru două săptămâni consecutive”, arată comunicatul.
Cehtrala necesită aproximativ 2000 de tone de huilă zilnic pentru funcționarea optimă a grupului energetic. Creșterea producției cu circa 200 tone pe zi în ultima perioadă a fost posibilă prin asigurarea echipamentelor necesare unităților miniere. Efortul minerilor și al conducerii fiecărei unități a contribuit semnificativ la atingerea unei producții zilnice de peste 800 de tone, mai arată Ministerul.
„Se estimează că producția de huilă va crește, urmând să fie efectuate 320 de noi angajări pentru a asigura lucrul pe patru schimburi la minele Lonea și Lupeni. În prezent, aceste unități operează pe două schimburi, conform calendarului de punere în siguranță a exploatărilor miniere în orizontul 2032. În următoarele săptămâni, se așteaptă o creștere a producției zilnice cu încă 300 de tone, ajungând la aproximativ 1000 de tone pe zi”, mai arată comunicatul.
„Acest moment nu este doar un rezultat al noii companii și echipe de conducere, ci și o dovadă a determinării de a depăși provocările și de a asigura o exploatare sigură și eficientă a huilei. Producția de huilă a crescut deja cu peste 40% și vom continua să o creștem.
Prin efort susținut și inovare continuă, Valea Jiului demonstrează că este pregătită să își asume un rol cheie în mixul energetic național. Acest succes ne inspiră să continuăm să investim în retehnologizarea mineritului, cu respectarea standardelor BAT, și să ne asigurăm că fiecare român beneficiază de energia și resursele țării noastre.”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
CEVJ a beneficiat de un ajutor de stat în valoare de 70 de milioane de lei pentru lunile octombrie și noiembrie, urmat de 350 de milioane de lei pentru perioada decembrie 2023 – iunie 2024. Aceste fonduri sunt destinate activităților de punere în siguranță a minelor de cărbune, incluzând consolidarea galeriilor și abatajelor, retehnologizarea infrastructurii miniere și majorarea forței de muncă pentru a se respecta standardele internationale de calitate în minerit și normele de securitate și siguranță în muncă.
Centrala de la Paroșeni, singura care mai funcționează cu huilă extrasă din Valea Jiului după oprirea centralei de la Mintia, are o capacitate disponibilă netă de 130 MW, potrivit ultimelor date.
Sursă foto: gddhd.ro