A fost lansată licitația pentru studiul de fezabilitate al hidrocentralei cu pompaj Tarnița-Lăpuștești

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă lansarea în SICAP şi începerea procedurii de achiziţie a lucrărilor (proiectare şi execuţie la cheie) aferente proiectului hidrocentralei de la Tarniţa – Lăpuşteşti, iar de marţi se poate aplica pentru realizarea studiului de fezabilitate, al cărui cost este estimat la 3,5 milioane de euro, informează un comunicat al ministerului de resort, citat de Agerpres.

„România avea datoria să facă acest proiect de cel puţin 40 de ani. Vă anunţ că proiectul hidrocentralei de la Tarniţa – Lăpuşteşti, începând de astăzi, este prezent în SICAP, fiind astfel lansat oficial procesul de achiziţie a proiectantului care va elabora studiul de fezabilitate. Este o promisiune respectată a mandatului meu. Vorbim despre o capacitate de producţie cu acumulare prin pompaj cu o putere instalată de până la 1.000 MWh. Această hidrocentrală cu acumulare prin pompaj rezolvă mai multe probleme, în principal nevoia de echilibrare a sistemului energetic. Pe înţelesul tuturor: avem două lacuri, la Lăpuşteşti şi la Tarniţa, unul plasat mai sus decât celălalt. Atunci când avem nevoie de producţie în sistem, apa din lacul de sus trece prin turbine şi produce energie electrică. Atunci când avem excedent de producţie, pornim pompele din lacul de jos şi, practic, urcăm înapoi apa în lacul de sus. Este ca o mare baterie verde”, a afirmat ministrul.

Ofertele se pot depune până pe 4 decembrie 2023. Costul studiului de fezabilitate este estimat la valoarea de 3,5 milioane de euro, durata fiind de maximum 12 luni.

„Îmi doresc ca până în toamna viitoare să avem studiul de fezabilitate gata. Mă bazez pe implicarea unor ofertanţi serioşi, cu experienţă, care să fructifice şi toate celelalte studii efectuate până acum, în măsura în care acestea mai sunt valabile. Pe baza studiului de fezabilitate, SAPE va identifica în mod competitiv şi transparent parteneri privaţi pentru o companie de proiect. Viziunea mea este ca statul să rămână minoritar în acest proiect, iar partea privată să garanteze atât capitalul necesar, cât şi continuitatea acestui proiect strategic şi complex, care va putea fi finalizat într-o perioadă de 8-10 ani, pe baza estimărilor experţilor. Toate datele le vom avea prin studiul de fezabilitate. A venit timpul acestui proiect – mai bine mai târziu decât niciodată”, a adăugat Burduja.

Oportunitatea şi necesitatea realizării proiectului centralei hidroelectrice cu acumulare şi pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpuşteşti se bazează pe următoarele avantaje şi funcţiuni asigurate pentru sistemul energetic naţional de o centrală de pompaj: creşterea gradului de siguranţă al Sistemului Energetic Naţional (SEN); transferul energiei electrice de la golul de sarcină la vârf; arbitrajul pieţei de energie electrică; rezerva de avarie de scurtă durată; reglajul frecvenţă-putere şi rezerva turnantă; furnizarea de rezervă reactivă şi reglarea tensiunii în SEN; schimbul prin interconexiune în cadrul UCTE; repunere în funcţiune SEN – black start capability, capacitatea de a restabili interconexiunile de reţea în cazul în care se produce o pană de curent; implementarea şi gestionarea SEN a surselor regenerabile intermitente de energie electrică asigurând condiţii optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 4000 MW în centralele electrice eoliene.

Hidrocentrala Tarniţa – Lăpuşteşti va fi un furnizor regional de servicii de echilibrare şi stocaj, fiind cel mai bun loc din România pentru dezvoltarea unui proiect de centrală hidroelectrică cu acumulare prin pompaj. Aceasta va contribui la asigurarea securităţii energetice a României şi a unei părţi din Europa Centrală şi de Est, în contextul războiului din Ucraina, al pericolului crizei energetice europene şi al variaţiilor necontrolate ale preţurilor la energie.

Ministerul Energiei, prin SAPE SA, a iniţiat unul dintre cele mai transparente şi competitive procese de selecţie pentru studiul de fezabilitate al Hidrocentralei Tarniţa – Lăpuşteşti, încurajând mediul privat să participe cu soluţii ingenioase şi benefice pentru România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *